Hírek az elmúlt 7 évből…

Júliusi – augusztusi – szeptemberi hírek

NAV 1% 2021 – Nagyon köszönjük a 2021-es évi SZJA 1% felajánlásokat, idén 215,426Ft-ot kaptunk. Ezt az összeget Carina földkerülő vitorláshajónkra fogjuk költeni. (Még kell azért gyűjteni hozzá, hogy el tudjuk kezdeni az állagmegőrzési munkákat.)

Júlistól szeptemberig öt egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránk is volt, mindenkinek sikerült a horvát B tengeri jogsija. Részletes leírás a meder.hu oldalon illetve az Ocean Sailing SE Youtube csatornáján. Júlisban volt egy nyaralós pihenős vitorlástúránk is, ilyet minden évben szervezünk és jövőre is lesz.

Júniusi hírek:

Az idei év első Adria átkelő gyakorló vitorlástúráját máj. 29. – jún. 5. között tartottuk, ez a gyakorló vitorlástúra már tapasztaltabb vitorlázóknak ajánlott főleg. Az egyesületi hagyományok szerint (2014 óta csináljuk, vagyis már 8. éve) Bariban kötöttünk ki, ahol Szt. Miklós sírját is meglátogattuk, aki a hajósok védőszentje. Ismét nagyon jó csapat jött össze, és voltak jó szeleink is szerencsére. Ősszel előreláthatóan kettő Adria átkelő gyakorló vitorlástúrát is fogunk tartani.

Június 9-én, 17-én és 18-án egyesületi Code 8 carbon gyakorló vitorlázást tartottunk, ezeken a napokon jó szeleink is voltak. Néhány jobb videót kitettünk az egyesületi YouTube csatornára is kedvcsinálónak. Ez a haladó gyakorló vitorlázó programunk folytatódik júliusban is (novemberig szoktunk vitorlázni a Balatonon, amíg nincs túl hideg).

Jún. 19 – 26. és jún. 26. – júl. 3. között egyesületi egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúrát tartottunk. A tanfolyamaink során a horvát B tengeri jogosítvány is megszerezhető. 2012 óta szervezünk ilyen gyakorló és tanfolyam vitorlástúrákat, és ezek a legnépszerűbb túráink. Részletek és tematika itt olvasható.

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával 2021-ben vakokat és gyengénlátókat tanítunk vitorlázni a Balatonon. A szakmai partnerünk: Paradicsom Turisztikai, Kulturális és Sport Klub. Májusban a járványhelyzet miatt még nem kezdtük a projektet, de júniusban már több napot vitorláztattunk vakokat és gyengénlátókat, sőt igazából oktattuk is a vitorlázást. A vakok és gyengénlátók vitorláztatásának projekt vezetője Árpássy Miklós barátunk, aki hatalmas szívvel tanítja a vitorlázást a nem látóknak. Jún. 26-án a vakok és gyengénlátók csapatával elindultunk a BAHART Regattán is (Balatonföldvár), idén még két amatőr versenyünk is lesz.

 

Májusi hírek:

Május 25-én és május 28-án egyesületi Code 8 carbon gyakorló vitorlázásokat tartottunk. Ezen a két napon volt a legszelesebb nap a héten, ezért is mentünk ki. Kedden a max. szél 26 csomós volt, pénteken pedig 23 csomó. Szenzációsakat vitorláztunk, a megtett távok: 39 tmf és 48 tmf volt! Max sebességek: 13-14 csomó körül voltak, ebben még lehet majd fejlődni! Az egyesületünk YouTube csatornájára ki is tettünk videókat…

Május 24-én (hétfőn) 18:00-kor tartjuk a szokásos éves egyesületi közgyűlésünket az egyesület székhelyén. Minden egyesületi tagunkat várjuk szeretettel!

Május 1-én 18:18-kor megszületett Méder Örs Adrián (3380 g és 55 cm) természetes módon és apásan. Adri és Örs jól vannak! Életünk legszebb napja volt!  Természetesen Örs is az egyesületünknek tagja lesz nemsokára. 🙂

 

Áprilisi hírek:

A Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával 2021-ben vakokat és gyengénlátókat fogunk vitorlázni tanítani a Balatonon. A szakmai partnerünk: Paradicsom Turisztikai, Kulturális és Sport Klub. Célunk, hogy amatőr versenyeken is elinduljunk majd a csapattal.

Szép, boldog, áldott húsvétot kívánunk!

Márciusi hírek:

A Covid19-koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a március 26-29. közötti horvát C kategóriájú tengeri hajóvezetői tanfolyamunk elmarad!

A márciusi CARINA munkautak szintén elmaradnak a járvány helyzetre való tekintettel. További információ később…

Vigyázzatok magatokra!

 

 Februári hírek:

Kérjük, támogassa adója 1%-ával az Ocean Sailing SE működését és Carina földkerülő vitorlásunk felújítását! Adószámunk: 18518296-1-43

Carina jelenleg a fonyódi Vízisport Központban tekinthető meg!

Előre is nagyon köszönjük!

Márciusban lesz munkaút Carina vitorláshoz, ha szeretnél segíteni, akkor jelentkezz: mederaron@gmail.com Köszi előre is!

Januári hírek:

Az idei karibi vitorlástúráink elmaradtak a világjárvány miatt, de már elkezdtük tervezni a tavaszi és nyári vitorlásprogramjainkat:
 1. Ápr. 1-től: egynapos balatoni gyakorló vitorlázások (kezdőknek Maxi 77-es túravitorláson / tapasztaltabbaknak Code 8 carbon versenyvitorláson)
 2. Ápr. 10-17. / Jún. 12-19.: egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúrák  A gyakorló vitorlástúra végén lehetőség van a horvát B típusú tengeri hajóvezetői jogosítvány megszerzésére is (ezt a jogosítványt EU-n belül elfogadják, soha nem jár le és nem kell orvosi vizsgálat sem). További időpontok később.
 3. Máj. 29. – jún. 5.: “Átkelés az Adrián” adriai egyhetes mérföldgyűjtő vitorlástúra.
 4. Máj. 22-25. / máj. 25-29.: 4 napos (lehet akár egy hétre is jönni!) VMG flottavitorlázás az Adrián
 5. Júl. 21-27. : ‘Átkelés a Jón-tengeren’ hatnapos mérföldgyűjtő vitorlástúra tapasztaltabb vitorlázók számára ajánlott! / Útvonal: Korfu – Albánia – Szicília (350tmf)
 6. Júl. 27. – aug. 3. : Szicília – Málta – Szicília gyakorlós vitorlástúra, akár kezdők is jöhetnek.
 7. Aug. 17-28.: Szicília – Otrantó – Montenegró – Horvátország vitorlástúra (3 ország / 2 tenger)

A COVID–19 járvány Magyarországon és Horvátországban a második hullám lemenő ágában tart jelenleg. Nagyon optimisták vagyunk a jövőt illetőleg, ezért is fogunk tartani febr. 26 – márc. 2. között egy horvát C típusú nemzetközi hajóvezetői  tanfolyamot Splitben.

További információ, jelentkezés: mederaron@gmail.com e-mail címen és a 06 20 273 84 23-as telefonszámon.

Decemberi hírek:

Bekapcsolódtunk mi is a Jónak lenni jó kampányba, ami idén az autista gyermekeket és családjaikat támogatja. Méder Áron azt a vízhatlan ruháját ajánlotta fel, amivel a 2006-9 között Carinával megkerülte a Földet. Ezt a ruhát 170e Ft-ért lehet megvásárolni, a részletek itt olvashatóak. (Szerintünk szerencsét hoz. :-))

Az autizmus egy spektrumállapot, amely Magyarországon minden 5. családot érint. Az autista emberek másként érzékelik a világ behatásait, mint mások. Általában nehézségeik adódnak a mindennapi életben: valaki tanulási gondokkal küzd, más mentálhigiénés problémákkal, de van, akinél az autizmus teljesen másképp mutatkozik meg. Egyes autista embereknek nehéz megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából, és nehezen értik meg a hasonlatokat, szófordulatokat. Az autizmus lehet igen súlyos, illetve enyhébb is. A súlyosan érintett autista személyek egész életen át teljes ellátásra szorulhatnak.

Az adományvonal már él: a 13616-as számot tárcsázva, vagy a 13616-as számra küldött sms-sel hívásonként és üzenetenként 500 forinttal lehet támogatni az autista gyerekeket és családjaikat segítő Együtt az Autistákért Alapítványt.

Áldott, boldog és békés karácsonyt kívánunk mindenkinek és előre is BÚÉK!
Reméljük a 2021-es év jobb lesz, mint az idei volt!

Dec. 21-én este tartottuk a szokásos decemberi egyesületi taggyűlésünket, és az elnökségit (mindkettőt online módon). A téma a szokásos volt, de most a vitorlázás mellett a koronavírus-járvány volt a másik fő témánk. A járvány előreláthatóan márciusban fog csillapodni, addig biztosan nem lesz vitorlázás és egyesületi programunk…

Vigyázzunk egymásra és jónak lenni jó!

Ocean Sailing SE – csapata 

Novemberi hírek:

November 11-től minden vitorlás programunk fel van függesztve a koronavírus járvány miatt! (November 9-én jelentette be a kormány, hogy a minden amatőr csapatsport tilos nov. 11-től.)

November 6-án délután Carina vitorlásomat téliesítettem (takarítás, pakolás, a fenékvíz kiszivattyúzása és persze ponyvázás). Plusz már el kezdtem írni a jövő tavaszi feladatlistát. Ha valaki szeretne önkéntes lenni a tavaszi munkaúton, annak nagyon örülnék! Jelentkezés: mederaron@gamil.com / +36 20 273 8423 A tavaszi főfeladatunk az ablak újra szigetelése lesz.

November első hetében még szerveztem és vezettem balatoni gyakorlós vitorlázást a Maxi 77-esen, a cél az volt, hogy kedvet kapjon a csapat a folytatáshoz. Ezt a programot szeretem legjobban, amikor teljesen kezdőket (még soha nem vitorláztak) viszek el vitorlázni.

November 10-én volt az idei év utolsó Code 8 carbon gyakorlós vitorlás programunk. A szél szenzációs volt! Maximum 12 csomót mértünk, és az átlag 5-8 csomós volt, amiben már siklik a hajó. Minden vitorlával gyakoroltunk órákon át (Code 0 és gennaker), plusz manőverek és MOB gyakorlat. Útvonal: Tihany – Füred – Tihany – Udvari – Szemes – Földvár – Tihany 🙂 hosszú nap volt 🙂

Jövő áprilistól folytatjuk a balatoni gyakorlós vitorlázásokat. Jelentkezés és további információ: mederaron@gamil.com / +36 20 273 8423

Októberi hírek:

Okt. 24-31. Adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra
A hajónk a szokásos: Beneteau 411 Oceanis (extrák: spi, radar, AIS)
Útvonal: Milna, Brac szg. – Drvenik szg. – Rogoznica – Sibenik – Skradin – Sibenik – Primosten – Rogoznica – Vis, Vis szg. – Hvar, Hvar szg. – Milna, Brac szg.
Időjárás: vasárnap: gyenge szelek / hétfő: beindult a jugó (max. Szél: 33,4 csomó), ami kedden már kicsit gyengébb (26 csomó) / szerda: 23 csomós ÉNy / csütörtök: 15-17 csomó ÉNy / péntek: ismét gyenge szelek…
A tematika a szokásos… először is a szkippereknek mit és hogyan érdemes elmondani a ’safety briefing’ alkalmával az első kifutás előtt.
Vasárnap és hétfőn sok-sok elméletezés, ami szükséges a horvát B tengeri vizsgához. Emellett : útvonaltervezés és időjárás előrejelzés folyamatos figyelése, plusz természetesen gyakorlatok voltak egész héten: kikötési gyakorlatok / erős szeles vitorlázás / reffelési gyakorlat / halzolás erős szélben / spi használata és kezelése / éjszakai vitorlázás stb.
Kedden a vizsgán Sibenikben mindenki átment, gratulálok az új szkippereknek!
A járvány miatt üres volt az autópálya / Split / a komp és alig láttunk más vitorlást a tengeren… ilyennek még nem láttam az Adriát soha. Jövő tavasszal folytatódnak az egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúráink. Jelentkezés és további információ: mederaron@gmail.com / +36 20 273 8423

Okt. 11-17. Adria átkelés
Útvonal: Milna, Brac szg. – Ubli, Lastovo szg. (Kijelentkezés Horvátországból) – Bisceglie (Olaszo.) – Lastovo szg. – Hvar, Hvar szg. – Milna, Brac szg. (megtett táv: 300tmf)
Első nap mindenféle szelünk volt, de főleg jó szelek: 15-25 csomós DK (jugó). Kevés esővel napközben, viszont egész éjjel esett az eső, amikor már kikötöttünk szerencsére Lastovo szigeten. Második nap délelőtt indultunk el az ‘átkelésre’, ekkor az egynapos bóra vége volt (18-22 csomós ÉK szél volt délutánig, majd estefelé folyamatosan gyengült. Szerda hajnalban Bisceglie város előtt lehorgonyoztunk 5 körül, majd 8:30-kor beálltunk a yacht marinába. Csütörtök reggel korán indultunk vissza… jó szél volt szinte végig (DK-i jugó 15-25 csomós alapszél, néha eső és erősödés 25-32 csomóra). Legtöbbször csak egy teljes orrvitorlával vitorláztunk 6-7 csomós átlagot hozva (8-8,5 csomós max. SOG néha). Szinte újhold volt és emiatt szenzációs csillagos éjszakánk volt. A csillagképek keresésével töltöttük a fél éjszakát 🙂 Hajnali 2:30-kor kötöttünk ki Ubli kikötőjében, tehát 19 óra 30 perc alatt tettük meg a 101tmf-et.
Péntek reggel bejelentkeztünk hivatalosan Horvátországba (kikötői kapitányság majd rendőrség) és utána gyenge ÉK szélben és cirkálva vitorláztunk Milna felé. Nagyon jó időnk van (süt a Nap!) és kellemes nyugodt a tenger 6-10 csomós széllel…
Nagyon jó adriai gyakorló túránk volt ismét, mert volt minden: vihar / gyenge szél / közepes szél / jugó és bóra is 🙂 plusz még delfinekkel is játszottunk. Az Adria átkelés minden esetben nagyon izgalmas: hajózási útvonalat keresztezünk általában éjszaka / sok a halászhajó az olasz partoknál / útvonaltervezés (időjárás előrejelzés alapján) / ki- és belépés… Tavasszal (várhatóan májusban) lesz a következő Adria átkelésünk, erre már akár lehet jelentkezni is. Jelentkezés és további információ: mederaron@gmail.com / +36 20 273 8423

Októberben is voltak balatoni gyakorló vitorlázásaink egy Code 8 carbon versenyvitorlással és egy Maxi 77-es túravitorlással is. Ezek a programok folytatódnak novemberben is.

Szeptemberi hírek:

A szeptemberi egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúráinkat áttettük tavaszra. Októberben szeretnénk tartani adriai tanfolyamot / gyakorló vitorlástúrákat (a túra előtt szükség lesz gyors tesztre, és a túra után 2 hét karantén vagy 2 teszt lesz szükséges).

Szeptemberben 10 egynapos gyakorló vitorlázást szerveztünk a Balatonon egy Code 8 carbon versenyvitorlással (induló marina: Tihany) tapasztaltabbak számára. A  kezdők / nem tapasztalt vitorlázóknak egy Maxi 68-as vitorlással (induló marina: Balatonfűzfő) volt egynapos gyakorló vitorlázásunk. Részletek az egyesületünk blogján olvashatóak.

Ha érdekel balatoni gyakorló vitorlázás ősszel, akkor jelentkezés és további információ: mederaron@gmail.com / +36 20 273 8423

 

NAV 1% 2020 Nagyon köszönjük a 2020-as évi SZJA 1% felajánlásokat, idén 213,546Ft-ot kaptunk. Ezt az összeget Carina földkerülő vitorláshajónkra fogjuk költeni. (Még kell azért gyűjteni hozzá, hogy el tudjuk kezdeni az állagmegőrzési munkákat.)

Poór József barátom 70 éves lett! Boldog születésnapot és sok jó szelet! Jóska írta meg 2009-ben ‘A Carina vitorlás Föld körüli útja avagy Kicsik is útra kelhetnek’ című könyvet az utamról…

Augusztusi hírek:

Aug. 22-28. (6 napos) családi vitorlázás az Adrián. Útvonalunk: Milna, Brac szg. – Tiha öböl, Hvar szg. – Stari Grad, Hvar szg. – Jelsa, Hvar szg. – Mala Stiniva lakatlan öböl – Sucuraj, Hvar szg. – Peljesac félsziget, lakatlan öböl – Scedro lakatlan öble – Hvar, Hvar szg. – Milna Brac. szg.,

A családi vitorlázásunkon 6 gyerekkel mentünk (unkatestvérekkel), ezért volt mindig valami izgalom és persze hangosak is voltunk. 🙂

Aug. 28-án délután bejelentette a magyar kormány, hogy szeptember 1-től minden ország piros lesz. Tehát a külföldről hazatérő magyar állampolgárokra főszabály szerint 14 nap karantén vár, amelyet csak 2 negatív koronavírust-teszttel lehet elhagyni (kb. 40-50e Ft és kb. plusz 1-2 nap szabi). Emiatt szeptemberben kevesebb túránk lesz, ha egyáltalán tudunk tartani… (Sok a tanfolyam lemondás, emiatt felszabadultak helyeink az őszi túráinkon.)

Júliusi hírek:

Rekordszámú tanfolyamot tartunk / tartottunk júliusban az Adrián, ennek az az oka, hogy a tavaszi tanfolyamokat pótoljuk most nyáron. Emellett talán az is oka, hogy a koronavírus járványban az adriai lakatlan szigetvilág biztonságosabb, mint bármi más. (Horvátországban, különösen a tengerparton a kis falvakban nincsenek betegek.)

Jún. 27. – júl. 4. / júl. 4-11. / júl. 18-25. / júl. 25. – aug. 1. közötti adriai egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúrák során a horvát B tengeri vizsgán mindenki átment, gratulálok az új szkippereknek! Az első hét gyenge szelesre volt, a második héten bejött egy bóra és jó szeleink voltak szinte végig, az utolsó 2 tanfolyamunkon pedig végig erős misztrálunk volt (helyi viharokkal). Tehát az időjárás kegyes volt hozzánk. 🙂

2020-ban is támogatta az Ocean Sailing SE-t a Granit Design Kft., idén ismét kaptunk PETZL termékeket: Petzl Avao Sit Fast beülő (amit bosun’s chair-nek használunk a tanulókkal), illetve kaptunk a Petzl Noctilight Headlamp Case-t is, amit cockpit fénynek használunk mostantól az oktatásaink során. Emellett a tanulóink a tanfolyamaink során PETZL fejlámpákat használnak, amiket tavaly / tavalyelőtt kaptunk (nagyon jól bírják a sok-sok éjszakai vitorlázást).

Júniusi hírek:

A koronavírus-járvány miatt idén a nyári görög / olasz / albán / montenegrói vitorlástúráink elmaradnak. Helyette az Adrián (Horvátország) tanfolyam / gyakorló vitorlástúráink lesznek, az új időpontok:
júl. 18-25. / júl. 25. – aug. 1. / aug. 29 – szept. 5.
Nyaralós / pihenős / lazítós adriai vitorlástúra aug. 15-22. között.
A hajónk a szokásos Beneteau 411-es Oceanis, és az induló és érkező kikötő: Milna, Brac szg.
Az útvonal: időjárástól függ és a csapattól
További információ, jelentkezés: mederaron@gmail.com e-mail címen és a 06 20 273 84 23-as telefonszámon

Idén az első adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkat jún. 13-20. között tartottuk, mi voltunk idén az elsők, amúgy több első is volt 🙂 Kevés turista és kevés vitorlás volt, teljesen más arcát láttuk most az Adriának. 🙂

Májusi hírek:

A koronavírus-járvány (és a kijárási korlátozások) miatt úgy döntöttünk, hogy a 3 éves szóló Földkerülésemről készült dokumentumfilmet kitesszük a YouTube-ra, és bárki megnézheti ingyen és szabadon, akit érdekel. 🙂
A bemutató pontos dátuma: 2020.05.02. 18:00 és itt lehet megnézni majd a filmet. (A bemutató után is meg lehet majd nézni a filmet ezen a linken.)
A filmet ajánlom az Ocean Sailing SE tagjainak, támogatóinak, a korábbi szponzoraimnak, tanítványaimnak, barátaimnak, és az egész magyar vitorlázó közösségnek…
A fiataloknak egy kis inspiráció lehet ez a film, ami ilyen időkben talán a szokásosnál is fontosabb!
A film nagyrészt az én felvételeimből készült, és nincs benne magyarázat, csak a történet teljesen tisztán…
A film címe: Békét és Szelet! 
A könyvemnek is ez a címe, ami 10 éve jelent meg (Jaffa Kiadó).
A ‘Békét és Szelet!’ a harmóniát jelenti, amit a vízen lehet megélni, amikor minden együtt van, és sikerül a ‘tökéletes állapotot’ megtapasztalni és megélni…
Amikor fogod a kormányt és a vitorlák tökéletesen állnak… a hajó a hullámokkal és a széllel tökéletes egyensúlyban vitorlázik ‘szinte’ magától…  és ez az állapot átjön Rád is. 🙂

Mindenkinek Békét és Szelet kívánunk!

Május 18-án és jún. 2-án voltak a tavaszi munkautak Carinához. Köszönjük Alex-nek és Pankának a segítséget! Carina vitorláson állagmegőrzés történik csupán (ami sok ragasztás, lakkozás, festést jelent)… és végre kikerült Carinára a réztábla is:

Áprilisi hírek:

Kérjük, támogassa adója 1%-ával az Ocean Sailing SE működését és Carina földkerülő vitorlásunk felújítását! Adószámunk: 18518296-1-43

Carina jelenleg a fonyódi Vízisport Központban tekinthető meg!

Előre is nagyon köszönjük!

Mindenki, aki teheti maradjon otthon! Ha mégis el kell menned otthonról viselj maszkot és kesztyűt. #maradjotthon #stayathome #vitorlázzotthon

A koronavírus-járvány miatt az áprilisi és májusi adriai egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúrákat áttettük októberre, illetve a májusi ‘Átkelés az Adrián’ gyakorló túránkat szintén áttettük októberre. A májusi VMG flottavitorlázásunkat töröltük, amint a járványhelyzet kedvezően alakul, újra fogjuk tervezni a VMG flottavitorlázást (az induló kikötő és a hajók ugyanazok lesznek!). Várhatóan már nyáron vége lesz a járványnak, ha mindenki otthon marad és betartja az előírásokat…

Márciusi hírek:

Mindenki, aki teheti maradjon otthon! A járványt csak közösen tudjuk lassítani!

A most szombati (márc. 14.) Flaar műhelylátogatás elmarad, és előreláthatóan ősszel fogjuk megtartani. Ezt a döntést a koronavírus okozta járványügyi helyzetre tekintettel hoztuk meg, és mi is nagyon sajnáljuk!

A járvány lassításához mindenkinek hozzá kell járulnia, a többi között a higiéniai szabályok és a helyi hatóságok által elrendelt óvintézkedések következetes betartásával.

A koronavírus-járvány lassítása közös feladatunk!
Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ne járuljunk hozzá a járvány továbbterjedéséhez: rendszeresen mossunk kezet, betegen viseljünk szájmaszkot (egészségesen felesleges), és amint a betegség tüneteit észleljük, maradjunk otthon és kerüljük a zsúfolt helyeket (iskola, munkahely, bevásárlóközpontok).

Vigyázzatok magatokra és egymásra!
Békét és sok jó szelet!

 

Március 3-án 19:00-21:00 között Dunaszerdahelyen (Városi Művelődési Központ) adok elő, a téma: Óceáni és tengeri vitorlázásaim.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Hét évvel ezelőtt jártam itt utoljára, akkor is a VándorLáss szervezésében. Nagyon hasonló az Ocean Sailing SE szellemisége a VánodorLáss-hoz, emiatt is külön öröm ismét ellátogatni Dunaszerdahelyre! Emellett nagyon sok barátom lakik Felvidéken, és remélem néhányukkal lesz időm találkozni is ismét!

 

Februári hírek:

Három előadásom is lesz februárban:

1. 2020. febr. 28. 16:00-17:00 között tartunk egy beszélgetést a Békét és Szelet! című dokumentumfilmünkről, a pontos helyszín: Budapest Boat Show, szakmai színpad, G pavilon (Hungexpo)

Színpadi beszélgetők: Méder Áron, szóló földkerülő vitorlázó és Koczkás Sándor (Alex), a film készítője

Tavaly volt 10 éve, hogy Méder Áron egy 6 méteres tavi vitorlással megkerülte a Földet. Az általa készített 17 órányi videófelvétel eddig egy fiókban pihent, nemsokára azonban a közönség is megnézheti az izgalmas útról készített dokumentumfilmet. Erről beszélgetünk a film alkotójával és Méder Áronnal, aki azt is elmeséli, hogy mi minden történt vele azóta.

A filmet a PANEX Film- és Animációs Stúdió készítette
Rendező: Koczkás Sándor (Alex)
Narrátor: Borovics Tamás
Animáció: Nagy Dániel

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

Ez a beszélgetés itt nézhető meg (Ocean Sailing SE Youtube csatornája):

 A trailer itt megnézhető:

2. 2020. febr. 29-én 10:30-11:45 között tartunk egy kerekasztal beszélgetést, ahol ismét az új dokumentumfilmünk ( Békét és Szelet!) lesz a téma, a pontos helyszín: Utazás Kiállítás, Járatlan Utak Fesztiválja, WORKSHOP VIP III.-as terem.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

3. 2020. febr. 29-én 13:30-14:20 között tartok egy előadást Vitorlázás Olaszországban témában szintén az Utazás Kiállításon, egész pontosan a Járatlan Utak Fesztiválján, WORKSHOP VIP II.-es teremben.Az előadás során majd beszélgetünk arról, hogy hogyan érdemes elkezdeni a vitorlázást, hol és milyen hajókkal… mivel sok-sok éve oktatom a vitorlázást, ezért próbálok segíteni, például hogy én ezt a témát hogyan látom oktatói szemmel.

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!

Februárban két karibi vitorlástúrát is szerveztünk:1. Karibi vitorlástúra (2020.02.01-08.) / Hajó: Dufour 390 (2018)
Útvonal: Baie de Marigot, Saint Maarten szg. – Baie Orientale, Ile de Tintamarre – Ile Fourchue (marina reserve, teknősökkel és rájákkal úsztunk) – Gustavia, St Barth szg. – Baie de St Jean, St. Bath szg. – Basaterra, St Kitts szg. – White House bay, St Kitts szg. – Nevis szg. – Little bay, St Kitts szg. – Statia szg. – Saba szg. – Road Bay, Anguilla – Grand Case, St. Martin szg – Marigot Bay, St. Martin szg.
Az időjárás: 10-15 csomós K-i szél, ami vasárnap délután gyengült, majd keddtől erősödött folyamatosan, csütörtökön már 27-28 csomó volt a csúcsa a szélnek, pénteken 29-32 csomó volt a csúcs. (Persze plusz sok ‘squall’…)
A csapat ismét nagyon jó! Szinte mindenki kapitány a hajón, Áron (a másik :-)), egyedüli, aki még nem kapitány, de majd lesz…
A szigeteket taxi-val jártuk be, volt, hogy stoppalva (7fő plusz sofőr egy személygépkocsiban – ketten voltunk a csomagtartóban… ez a karibi stílus), és volt, hogy bérelt túravezetővel és néha gyalogoltunk is…Strandolás / sznorkerezés / kókuszszedés / helyi piacok / hal és zöldség piac / templomok / erődök / nemzeti parkok sűrű hét volt!
Sint Maarten szigeten több alkalommal is kötöttünk ki vitorlással az elmúlt években, és jó hely, ajánlom mindenkinek 🙂 Itt szervezik például Heineken vitorlás regatta is… Pár éve itt is pusztított az Irma hurrikán, aminek a nyomai még mindig jól láthatóak.
Minden évben a helyi gasztrot is kipróbáljuk. Idén a yellow tail halat és persze langusztát sütöttük a grillen. Köretek: kenyérfa sütés / jam főzés / banán sütés / édes burgonya főzés… A gyümölcs választék szintén hatalmas a Karibon (a helyi piacokat szeretjük látogatni): passion fruite / banánok, ananász.. Plusz a helyi éttermeket is kipróbáltuk persze… 🙂 Búcsú buli elő zenével St. Martin szigetén jó zárása volt a hétnek… Jövőre is jövünk! 🙂

2. Karibi vitorlástúra (2020.02.08-15.) / Hajónk: Dufour 385
Útvonal: Jolly Harbour, Antigua szg. – Cocoa Bay, Barbuda szg. – Codrington falu, Barbuda szg. – Picarts Bay, Antigua szg. – Deshaies, Guadeloupe szg. – Pigeon szg. (sznorkerezés Cousteau Rezervátumban) – Bassa-Terra marina, Guadeloupe szg. (marinában töltöttük az estét) – Portsmouth, Dominica szg. – Petit Anse, Guadeloupe szg. – British Harbour, Antigua szg. – Jolly Harbour, Antigua szg. (290tmf)
Szél: vasárnap négy komoly squall is volt, ahol a max szél 30-35 csomó volt. Egész héten erős szél (20-28csomos) plusz sok ‘squall’ (helyi zivatarral) szóval sportos menetek voltak… (Tavaly ilyenkor gyenge szeles vitorlázásaink voltak, leszámítva 1-2 napot.)
A túránk csúcspontja Dominica szigete volt, ahol, mint mindig ezen a túrán is volt egynapos ‘Dominica szigettúra’. Látnivalók: Indian River, vízesések, dzsungel túra, csokoládé gyár (bemutatóval), red rocks és a caribi indiánok területét is meglátogattuk…
Ezen a túrán a ‘Dark and Stormy’ rumos koktél receptet tanultam meg, köszönet Péternek! Ígérem átadom majd a tudást a jövő generációinak 🙂 Amúgy a világ legjobb rumjai a Karibon vannak. 🙂
A helyi piacokon ezen a túrán is bevásároltunk, vagyis halvásárlás (red snapper stb.) és helyi zöldségek és gyümölcsök (jam, papaya, banán, ananász, passion fruit stb.) és persze a helyi pékség (kókuszos sütik / banán kenyér – érdekes ízvilág). A túrának része minden túrán a grillezés a hajón a naplementében, ezt most sem hagytuk ki. Emellett persze a helyi éttermeket is kipróbáltuk, mint mindig. Az egyik kedvenc halam a Mahi mahi, és a helyi fűszerekkel (kreol módszer) vagyis colombo fűszerrel fincsi. Este volt egy kis reggae koncert is a parton, mint minden szerda este… 🙂

2021-ben is lesz karibi vitorlástúra, ahova már nyár végétől lehet jelentkezni.

Januári hírek:

Január 4-11. között volt az idei év első karibi vitorlástúrája. 2007 óta vitorlázok a Karibon, és 2010 óta szervezek és vezetek itt vitorlástúrákat, ez a környék a nagy kedvencem.
Ezen a túrán az induló szigetünk Grenada (Isle of Spices) volt, ami az elmúlt 13 év alatt nagyon sokat fejlődött… 2007-ben csak egy kicsi móló volt itt, ahova anno Carinaval ki is kötöttem. 5 éve pedig egy hatalmas marinat építettek a Yacht Club mellé, ami folyamatosan fejlődik. Szuper jachtok is be tudnak ide állni például, és medence is van már… 🙂
A túránk útvonala: St. George’s, Grenada szg. – I. de Ronde lakatlan sziget (mellette Sisters szigeteknél sznorkerezés) – Tyrrel Bay, Carriacou szg. – Hillsborough, Carriacou szg. – Anse La Roche, Carriacou szg. – Clifon, Union szg. – Chatham bay, Union szg. – Tobago Cays – Charlestown, Canouan szg. – Admiralty Bay, Bequia szg. – St. George’s, Grenada szg.
Időjárás: ÉK passzát, mint mindig… vasárnap – szerda: Bf.4-5 / csütörtök: Bf.6 / péntek: Bf.7-8 (csak orrvitorlával 8csomóval szörfözés 3/4 szélben)
Műszaki problémák: teljesen új hajó (a mi bérlésünk volt az első!)… így sok kis csavar kiesett a hét alatt… a legnagyobb probléma amikor péntek délben a propeller leesett (Mayreau szigetnél horgonyzási manőver közben) és emiatt egyenesen vissza kellett vitorláznunk a marinába…
A hajónk: Dufour 430 (4 kabin, 2 mosdó, 2019-es hajó)
Vasárnap Grenadatól északra pár mérföldre ‘underwater volcano’ felett vitorláztunk el (kb. 20 évente tör ki), majd a lakatlan Ronde szigetet látogattuk meg, ahol sznorkerezés, strandolás, kókuszdió szedése és nyitása volt a program. Innen csodálatos naplementénk volt…
A következő napokban a szél: 10-15 csomó ÉK, squall esetben néha 15-20-25 csomó és ilyenkor néha reffelés.
Két alkalommal vásárlás a halpiacon, és utána grillezés a hajón. (Lobster készítés előételnek, nagy kedvenc mindig.)
A hét csúcspontja: Tobago Cays, ahol teknősökkel úszás / lakatlan sziget – homokos tengerpart a program (Évek óta kedvence mindenkinek.)
Karibi életérzés: karibi kis szigetek, ahol meglátogattunk kis halászfalukat és halpiacokat, csütörtök este Calypso ‘steelpan’ koncertet hallgattunk Bequia szigetén. Bequia sziget is sokat fejlődött 2007 óta, amióta ide járok…
2021-ben is lesz több karibi vitorlástúránk, jelentkezés 2020 augusztusától majd lehet!

Decemberi hírek:
2020. dec. 15-én 17:00-kor kezdődik az évzáró közgyűlésünk a székhelyünkön, minden tagot várunk szeretettel!

Több témánk is lesz, de talán a legfontosabb, hogy a VMG flottavitorlázást 2020-tól az Ocean Sailing SE szervezi majd teljes mértékben. 2015-2019 között a VMG Yachting Kft.-vel közösen szerveztük, a változás oka, hogy az adriai flottavitorlázás sportos irányba fog elmozdulni…

 

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket, és boldog új esztendőt kívánunk és sok jó szelet mindenkinek 2020-ra! 🙂

Ideális karácsonyi ajándékok lehetnek: egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúráink (időpont: 2020. ápr. 18-25. vagy ápr. 25. – máj. 2.) vagy akár az Adria átkelő gyakorló vitorlástúránk, ami inkább gyakorlottak számára ajánlott (időpont: 2020. máj. 9-16.).

 

Novemberi hírek:
Köszönjük a Petzl Magyarországnak a terméktámogatást! Az idei évben minden adriai tanfolyam és gyakorló vitorlástúránkon Petzl fejlámpákat használtunk (minden túránkon van éjszakai vitorlázás)! Minden csapatnál nagyon beváltak, szóval nyugodtan ajánlom minden vitorlázónak!
Egy rövid vers, nem csak vitorlázóknak:

Lélekvesztő – Reményik Sádor

Sok kis hajó közt, nagy hajó közt
Láttam egy ladikot:
Lélekvesztőt, egy-embernek valót.
Ily lélekvesztőn indultam el én
Az élet tengerére.
Mert nem adott az Isten más hajót.

Októberi hírek:
Okt. 14-én téliesítettük Carinát, és kapott egy új ponyvát is. Köszönjük szja 1%-okat, amiből az új ponyvát is tudtuk finanszírozni!
Szept. 28. – okt. 4. között szerveztük az őszi adriai VMG flottavitorlázást a VMG Yachting-gal közösen… / 5 vitorlás – 2 turnus – 10 csapat / Amatőr vitorlásversenyek kezdőknek, ahol mindenki nyer… és ezt már 5. éve csináljuk. 🙂
1. turnus – 2019.09.28. – 10.01. / Útvonal: Murter, Hramina marina – Telasiscica, Dugi Otok – Sali, Dugi Otok – Lavdara szg. – Murter szg. / Időjárás: gyenge szelek (főleg gyenge jugó) / max. 15 csomós
2. turnus – 2019.10.01-04. / Útvonal: Murter, Hramina marina – Sibenik – Sibenik körüli szigetek – Privic szg. – Vragada szg. – Murter szg. / Időjárás: erős júgó, majd egy napos viharos bóra (42,3csomós szélben vitorlázás!), majd Bf. 6-osra gyengült bóra…
Nagyon változatos programokat szoktunk kitalálni: egyik este pl. a Telasiscica Nemzeti Park egy lakatlan öblében 5 vitorlás összekötve horgonyzott (orrhorgony, farrkötél a partra és a hajók összekötve) / minden nap van napközbeni megálló, amikor összekötünk és közös kávézást tartunk… / egy délelőtti és egy délutáni futamot rendezünk minden nap, a futamok pontos útvonalát minden esetben aznap reggel rögzítjük, így az adott időjárási körülményből a maximumot hozzuk ki… (adott esetben verseny közben rövidítünk, ha nagyon eláll a szél…) / dock party egyik este mindig van (Jani zenél!) / idén ismét készültek drónos képek és vdeók, ezeket majd a FB oldalunkra fel is fogjuk tölteni… A vitorlás programok mellett szervezzünk közös kirándulásokat és közös városnézéseket (piac látogatás) minden flottavitorlázáson. Törekszünk arra, hogy minden nap egy kicsit mozogjunk a hajón kívül is. Idén is jöttek cégek, és a VMG flottavitorlázást használták csapatépítésre, illetve baráti társasságok is jöttek velünk vitorlázni, mert a VMG flottavitorlázás egy jó keret, amit sok mindenre lehet használni… Jóval izgalmasabb a közös / együtt vitorlázás játékos versenyekkel fűszerezve, mint ha csak valaki túrázik egy hajóval… Jövő tavasszal is lesz VMG flottavitorlázás, minden érdeklődőt várunk szeretettel… 🙂
Okt. 19-26. között tartottuk az utolsó őszi egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkat
Útvonal: Milna, Brac szg. – Kaprije falu, Kaprije szg. – Tijat lakatlan sziget – Sibenik – Skradin előtti tónál horgonyzás – Prvic szg. – Hvar, Hvar szg. – SV. Klement (I. Spalmadori) – Split – Milna, Brac szg.
Időjárás: jugó (DK szél) és sajnos főleg gyenge szelek… max. 18-20 csomós
Gyakorlatok: első nap spi gyakorlat órákon át, halzolasi gyakorlat Bf. 4-5-ös szélben / második nap fordulási gyakorlatok, MOB gyakorkatok / harmadik nap vitorlabeállítások, főleg a finom beállítások gyakorlása / csütörtök éjszakai vitorlázás – egyben 21 óra menetben (91tmf a megtett táv)
Elméleti oktatás: horvát B tengeri vizsgára felkészítés + RYA tananyag + saját tapasztalat átadása… Mindenki átment a vizsgán ezen a héten is! Gratulálunk az új kapitányoknak!
Kikötési gyakorlatok: bójáraállás motorral / egyhelyben megfordulás motorral / hátrafelé nyolcasok motorral / kikötési gyakorlat kikötőben (Privic) motorral / horgonyzási gyakorlat…
Ezen a héten is szenzációs csapat jött össze! Finom vacsorák, együtt főzés és sütés (rák, makréla, orada, mol, baby fish…) / horgászás (makrélát fogtunk) / úszás és sznorkerezés / füge pálinkák 🙂 / lakatlan szigetek és lakatlan öblök felfedezése… jövő tavasszal folytatjuk 🙂
Egyhetes Adria átkelő vitorlástúra (okt. 26. – nov. 2.) / utolsó átkelés az idén
Hajónk: Beneteau 411 (extrák: AIS, radar, spi)
Útvonal: 1. nap (vasárnap): Milna, Brac szg. – Ubli, Lastovo szg. – 51,7tmf / 11 óra / max. SOG 10 csomó / Spizés 7-8 órán át 🙂 2. nap (hétfő) reggel 9-kor kijelentkezés és indulás Bari-ba (Olaszo.) / Spizés estig, 21 körül vettük csak le a spi-t. Majd teljes nagyvitorla + genoa… 3. nap (kedd) reggel 9:10-kor kötöttünk ki Bari-ban, a kedvenc Yacht Club-omban – 105,5tmf / 24 óra és 10 perc alatt… 4. nap (szerda) 12-kor indulás vissza, a célunk Vis sziget és ott csütörtökön 19:00-kor kötöttünk ki. 31 óra alatt értünk vissza Horvátországba, a megtett távolság: 138tmf Péntek: Vis – Solta – Brac / gyenge szelekben…
Időjárás: misztrálos ÉNy szelekben kezdtük, vasárnap a max. szelünk 16 csomó volt, hétfőn kicsit gyengült, majd kedden tovább gyengült… Szerda este viszont bejött a hideg front (esővel és szél erősödéssel) ekkor voltunk az Adria közepén. Csütörtök délután és pénteken 5-6 csomós ÉK-i majd DK-i szeleink voltak, szóval keresni kellett a szelet. 🙂
Nagyon jó és erős csapat jött össze 🙂 ismét. Fogtunk halakat (csütörtök 4 tonhalat, pénteken 1 tonhalat és 1 ingolát!), Bariban a halpiacon pedig halakat (orada és branzino) és polipot vettünk 🙂 amit közösen készítettünk el. A gyakorló túrák lényege a halfogás és halak / polipok elkészítése is… 🙂 A hetünk gasztró csúcsa a sült ingola (körszájúak csoportja) volt, amit fogtunk! Ez egy ritka csemege, éttermekben és halpiacon nem is lehet ilyet kapni. Sötét, zsíros és kissé édeskés húsú, és a neten volt egy csomó jó recept is.
A gyakorló túrák elméleti és gyakorlati tematikája a RYA képzés tematikája alapján történik. Ezen a héten a coastal és az offshore volt a téma.
Szeptemberi hírek:
NAV 1% 2019 – Nagyon köszönjük a 2019 évi szja 1% felajánlásokat, idén 237,677Ft-ot kaptunk. Ezt az összeget Carina földkerülő vitorláshajónkra és a készülő dokumentumfilmünkre fogjuk költeni.
Szeptemberben két egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránk is volt (aug. 31. – szept. 7. / szept. 7-14.). Ez az egyik legjobb hónap, mert még azért meleg van (szinte nyár!), de már nincs nagyon sok turista és vitorlás az Adrián, plusz az átlag szél több, mint augusztusban. 🙂 A horvát B vizsgán mindenki átment, gratulálunk az új szkippereknek! A vizsgák idén Sibenikben voltak / lesznek… A jachtnaplók Méder Áron személyes weboldalán olvashatóak a blogban.
Szept. 21-28. között Em’Ocean élményvitorlástúra / Hajónk: Dufour 512 (2017) Grand Large (nagyon modern típus, és jó nagy…)
Útvonal: Rogoznica – Kornati Nemzeti Park – Telasiscica, Dugi Otok – Dumboka, Dugi Otok – Iz marina, Iz sziget – Vragada szg. – Kaprije szg. (30 perces kikötés a faluban)  – Zirje sziget (déli öböl és horgonyon, nincs térerő!) – Sibenik (városnézés) – Zlarin déli lakatlan öbölben horgonyzás – Rogoznica
Fodor Zoltán barátommal ez volt az első közös szervezésű vitorlástúránk, és jövőre folytatjuk. Az alapkoncepció: napi 45-60perc mozgás, tipikusan napindítónak, és ténylég más így a nap. Fodor Zoltán a táncművészet oldalról közelíti meg a mozgást, és ez számomra és minden résztvevő számára teljesen új élmény volt. Mindenkinek nagyon ajánlom!
Az élményvitorlázás rész: vitorlázás jó szelekben, elértük a 10 csomós sebességet is(!) / nemzeti parkokon átvitorláztunk és meg is álltunk megnézni persze 🙂 / Sibenikben városnézés / kikötés lakatlan szigeten és lakatlan öblökben / kikötés kis szigeteken / kikötés egy régi tengeralattjáróbázisnál…
Gasztró: halsütés (orada/branzin) a hajón / krémlevesek / horvát különleges ételek / dalmát haléttermek / dalmát péksütemények…
További információk: www.emocean.hu. Jövőre is szervezünk Em’Ocean élményvitorlástúrát!
Augusztusi hírek:
Aug. 4-én azO.Z.O.R.A. (Organic Zones of Radiant Atmosphere – Sugárzó légkör szerves zónái) Fesztiválon tartottam előadást a 3éves szóló Földkerülésemről, az óceáni vitorlázásról, a ‘Sea Gypsy’ életformáról. Szerintem ez a legszuperebb fesztivál ma Magyarországon, és nagyon örültem, hogy ide is meghívtak. Természetesen családdal mentem és az előadás és beszélgetés után mi is családosan fesztiváloztunk egy kicsit… 🙂
Augusztusban egy hetet vitorláztunk a Balatonon is… Útvonalunk: Marina Fűzfő – Alsóőrs (TVSK kikötő) – Balatonfüred (BAHART) – Marina Fűzfő / Vonyarcvashegy – Szigliget – Balatonberény – Vonyarcvashegy… Hajók: B31 és Bavaria 350, azért megyünk nagy vitorlásokkal, mert nem csak a családdal vitorlázunk, hanem mindig jönnek barátok is, és kell a hely. 🙂
Minden évben túrázunk a Balaton körül két hetet minumum a gyerekekkel, ez az az idő, ami kell ahhoz, hogy minden kikötőbe kikössünk és, hogy kicsit a gyerekek is megismerjék a magyar tengert. 🙂 Persze mindenhol vannak ismerősök, barátok és jók ezek a találkozások. 🙂
Aug. 13-25. / 12napos 2 tenger gyakorló vitorlástúra (Catania – Brac)
Útvonal: Catania (Szicília) – Otranto – Budva (Montenegro) – Kotor (Montenegro) – Cavtat (Horvátország) – Dubrovnik – Mljet szg. – Korcula szg. (Korcula város) – Peljesac félsziget – Hvar szg. (Hvar város) – Brac szg. (Milna) / a megtett táv több, mint 770tmf
Hajónk: Beneteau 411 (extrák: AIS, radar, spi)
Ennek a túrának az ‘offshore’ vitorlázás / tapasztalatgyűjtés volt a lényege. A leghosszabb etap: Catania – Otranto volt, amikor 56 órát vitorláztunk non-stop erős szélben (néha viharos!).
1.etap Catania – Otranto (300tmf / 56óra):  Időjárás: az első nap Bf. 7-8 (max. 35csomós ÉNy-i misztrál), majd gyengülő a következő napokban Bf. 5-6 -ra (max. 24csomós). Élvezetes vitorlázás negyedszeles / fèlszeles menetek főleg, és közepes hajóforgalom. Láttunk delfineket és még teknősöket is, nagy kedvencem a Jón-tenger és ez a szakasz, évek óta járunk ide rendszeresen. A teli holdas vitorlázást mindenki szereti, és persze most is ez volt 🙂 Fogtunk még egy tonhalat is menetben, amit nagyon finom ki is sütöttünk (a tonhal sütéshez nagyon értek!). Aug. 16-án délután kötöttünk ki Otranto-ba, ahova, minden évbe járok néha többször is és nagy kedvenc a hely!
2.etap Otranto – Budva (146tmf / 29óra), ez a szakasz már Bf. 5-ös szélben kezdődött és nem is ment fel a szél 20csomó fölé… élvezetes vitorlázás kellemes misztrálban, itt is nagyon kellett figyelnünk éjszaka a növekvő hajóforgalm miatt!
Budvától kezdve ‘coast hopping’ van, tehát ‘coastal sailing’, ami azt jelenti. hogy nincs éjszakai vitorlázás, de persze van, hogy 23-kor kötöttünk ki… 🙂 Budva egy bulis város hajnali 1-ig, utána halkul a zene… az a város is nagy kedvencem, és ajánlom mindenkinek! 🙂 A Kotori öböl előtt megnéztük a Kék barlangot, ez állandó program ezen a szakaszon, majd következett a Kotori öböl és Kotor. Előtte mint mindig megálltunk Ostrvo szigetnél, ahol egy kis templom is található (és múzeum).
Montenegro után Cavtatnál léptünk be Horvátországba, majd rövid pihi után még este átmotoroztunk Dubrovnikba (sajna elfogyott a szél).
Az utolsó napokban szerencsénk volt az időjárással (és a széllel), mert volt mindig elég szelünk… Ezen a szakaszon volt időnk gyakorolni: MOB (Ember a vízben! gyakorlat), horgonyzás és kikötési gyakorlatok… jól elfáradt a csapat a végére. 🙂 Jövőre is lesznek hosszabb offshore gyakorló vitorlástúráink, részletek később…
Júliusi hírek:
Júliusban a Balatonnal kezdtünk, 8 nap balatoni vitorlázás (túrázások és egynapos gyakorló vitorlázások) egy Bavaria 350-es vitorlással. A Balaton a nagy szerelem, de csak kevés jut belőle. Minden évben szervezünk egynapos gyakorló vitorlázásokat a Balatonon is, ahol ki lehet próbálni a vitorlázást a teljesen kezdőknek is akár. Jövőre is lesz ilyen alkalom az egyesületünk szervezésében.
A legizgalmasabb túránk júliusban a júl. 17-23. közötti egyhetes tengeri ‘offshore’ gyakorló vitorlástúránk volt. Útvonal: Gouvia (Korfu, Görögország / Jón-tenger) – Sarande (Albánia) – Otranto (Olaszo. / Adria) – Messzinai szoros – Vulcano szg. (Lipari szigetek / Tirrén-tenger) – Catania (Szicília / Jón-tenger). Ennek a túrának az ‘offshore’ vitorlázás / tapasztalat gyűjtés volt a lényege. A leghosszabb etap: Otranto – Vulcano szg. volt, amikor 2,5 napot hajóztunk non-stop. A Sarande – Otranto etap 20 óra volt (gyenge szeles) és a Vulcano szg. – Catania szintén 20 órás volt, de már szelesebb körülmények között. Ezen a túránkon országváltások is voltak, illetve kicsit rá lehetett érezni a valódi tengeri túrázásra, amikor hosszabban vitorlázunk…  A Messinai szorosnál az árapály, és az áramlatok is fontos témák voltak a hajón, és együtt kiszámoltuk mikor milyen áramlataink is lesznek (amúgy erre vannak már applikációk is). Nálunk a legerősebb áramlat 3,6csomó volt, de amúgy 4 csomó körüli áramlatok is vannak itt. A parti őrség több alkalommal is ellenőrzött minket, mint mindig amióta tömeges a bevándorlás (Afrikából hajókkal). A szorosoknál nagyon sokat segített az AIS (már a radart keveset használjuk) a komoly hajóforgalmak miatt (Otrantoi-szoros és Messianai szoros)… A túra során szokás szerint gyakoroltunk sok mindent: Spi kezelés / ‘routing’ / időjárási előrejelzés elemzés stb.  24-25 csomós szél volt a maximum, és a gyenge szeles vitorlázás (5-10 csomós misztrál) dominált. 🙂
A júl. 23-30. közötti egyhetes nyaralós vitorlástúra a családdal és gyerekekkel szenzációsan sikerült. Útvonal: Catania (Szicília) – Giardini / Taormina – Messinai szoros – Vulcano szg. – Lipari szg. – Salina szg. – Messinai szoros – Taormina – Riposto (Szicíliai helyi kisváros) – Catania.  Időjárás: sok gyenge szeles nap, de azért többször kerültünk erős szélbe / viharba is. Pl. a Messinai szorosnál elkapott minket egy vihar, 35-40-45csomós misztrál, ami azért 4-5 órán át tartott. Szerintem a tengeri vitorlázást el lehet kezdeni nagyon fiatal korban, akár 1 év alatt is (Nálunk is ez volt a helyzet), a gyerekek jobban megszokják a hajót, a vitorlázást, a tengert… Jövőre is megyünk vitorlázni gyerekekkel, és akit érdekel lehet jelentkezni gyerekekkel is (sőt!). A gyerekeknek nincs még tengeri betegségük és nem félnek, ha a szülő nem fél. 🙂
Júniusi hírek:
Nagyon sűrű volt ismét a hónap, de ez így jó. Három egyhetes vitorlázásunk is volt az Adrián: jún. 1-8. között volt egy flottavitorlázásunk (négy vitorlással és kezdő csapatokkal) / jún. 8 – 15. Adria átkelés gyakorló vitorlástúra / jún. 22-29. egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra (kezdőknek és horvát B vizsgázási lehetőséggel). A vizsga mindenkinek sikerült, gratulálunk az új szkippernek!
A június egy jó hónap, mert még nincs főszezon és nincs tömeg az Adrián, de már nyár van és nagyon jó idő! (A szelek is kedvezőbbek, mint júliusban vagy augusztusban, vagyis az átlag szél nagyobb és a viharok száma magasabb.)
Emellett júniusban a Balatonon is vitorláztunk már, sőt a Tisza tavon is (Sarud élményfalu). Sarudon a vitorlás faluban a többi helyi vitorlázóval vitorláztam, és előtte pedig meséltem nekik a Földkörüli szóló vitorlázásomról, az óceáni vitorlázásaimról, a folyamatos hajójavításokról és hogy hogyan kell felkészülni egy óceáni vitorlázásra… Sok jó kérdést is kaptam a végén és persze közben is. Nagyon ajánlom a Tisza tavat (Sarudot) vitorlázásra, akit érdekel lehet ott akár kalózokat is bérelni (kalóz az én egyik nagy kedvencem).
Májusi hírek:
Május 25-én az V. Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon Gödöllön tartottam előadást a 3 éves szóló Földkerülésemről. Ez volt az első alkalom, hogy a készülő útifilmünkről vetítettem trailert, és az M5-ös csatornán is promotáltam a készülő filmünket.

Emellett a májusban három egyesületi tengeri túráink is volt:
1. Ápr. 28. – máj. 4. Egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra (horvát B vizsgával) (Útvonal: Milna, Brac szg. – Split – Rogac, Solta szg. – Kaprije szg. – Sibenik – Tijat szg. – Skradin – Vis szg. – Stari Grad Hvar szg. – Brac szg.) Részletes leírása tanolyamnak itt olvasható.
2. Május 11-18. Adria átkelés (Útvonal: Brac szg. – Rogac, Solta szg. – Vis, Vis szg. – Bari (Olaszo.) – Lastovo szg. (Ubli) – Hvar, Hvar szg. – Stromorska, Solta szg. – Brac szg. / 335tmf) Az Adria átkelésről itt lehet olvasni, volt komoly viharunk is…
3. Május 18-25. VMG flottavitorlázás / Ez volt az 5. tavaszi VMG flottavitorlázásunk, idén már 8 vitorlással. A VMG Yachting az Ocean Sailing SE kiemelt partnere, és minden évben 2 alkalommal (tavasz és ősz) közösen szervezzük a VMG flottavitorlázást. Ez a flottavitorlázás kezdő és amatőr vitorlázók számára szervezett játékos vitorlásversenyekből áll, és persze az együtt vitorlázásról…

Áprilisi hírek:
Az idei év első egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúráját április 13-20. között szerveztük az Adrián.
A hajónk, mint mindig: Beneteau 411 (extrák: AIS, radar, spi)
Útvonal: Brac szg. Milna – Veli Drvenik szg. – Rogoznica – Sibenik – Prvic szg. – szigetek közötti manőver gyakorlatok – Tijat szigetek (kedvenc sziget) – Vis szg. (Vis) – Budakovac szg. – Ravnik szg. – Korcula szg. / Vela Luka – Hvar szg. – Brac szg.
A horvát B tengeri hajóvezetői vizsgát mindenki sikeresen letette. Gratulálok az új szkippereknek!
Időjárás a héten: gyenge szél vasárnap (alacsony légnyomás: 1004mbar), hétfő ÉNy erősödő szél (18 csomós és kis eső), keddtől magas légnyomás (1020mbar fölött) és jó szelek (18-21-23-25 csomó) péntekig. Kicsit misztrálos volt az időjárás, tehát délelőtt gyenge ÉNy-szél, ami délután és este megerősödött…
Gyakorlatok: Spi fel/le és kezelés / kikötési manőverek / bójáraállás / vitorlakezelés / reffelési gyakorlat / heave-to / fordulások és halzolások / MOB gyakorlat / horgonyzás / éjszakai vitorlázás / horgonyzás / emergency tiller használat / árbócra mászás stb.
Szerda estétől csütörtök reggelig tartott az éjszakai vitorlázásunk (12,5 óra alatt 52 tmf-et tettünk meg Tijat és Vis sziget között) jó szélben, amit mindenki nagyon élvezett. Szerintem ez egy fontos gyakorlat, és minden tanfolyamunkon van ilyen is…
Spi-vel (hátszél vitorla) 15-16 csomós szélben 8,4-8,6 csomós sebességet is el tudtunk érni, és így volt egy fantasztikus több órás gyors vitorlázásunk is (nagyon jó gyakorlat ez a kezdők számára is) és ekkor is jöttek delfinek, ami hab volt a tortán. 🙂 majd volt egy fantasztikus naplemente, amit minden alkalommal én is megcsodálok. 🙂
Az oktatás során a lényeg az életszerűség, vagyis mindent tapasztaltunk, ami egy egyhetes adriai túrán előfordul, szerintem ilyen környezetben és jó hangulatban lehet a legtöbbet tanulni, ami a célunk.

Februári hírek:
Idén is két karibi vitorlástúránk volt, az első febr. 16-23. között és a második febr. 23. – márc. 2. között.
Az első túránk útvonala: Jolly Harbour, Antigua – Low Bays, Barbuda (40tmf, átlag seb. 7,6 csomó) – Charlestown, Nevis – Basseterre, St. Kitts (75tmf) – Little bay, Montserrate (69 tmf) – Gustavia, St. Barth (81tmf) – Fryes bay, Antigua (100tmf)
és a hajónk: Dufour 425GL (3 kabin, 3 mosdó) végig látnis nagyvitorla, emiatt sportos vitorlás…A testsebességet (8,3 csomó) gyorsan elértük… LOA: 12,6m / depth: 2,1m / Építés éve: 2012, részletesebb leírása a túránknak a meder.hu oldal blogjában olvasható.
A második túránk útvonala: Le Marin, Martinique – Rodney Bay, St. Lucia – Soufrier, St. Lucia – Wallilabou bay, St. Vincent – Port Elizabeth, Bequia – Cumberland bay, St. Vincent – Canaries village, St. Lucia – Marigot bay, St. Lucia – Le Marin, Martinique…
A hajónk egy Oceanis 41 (2013), ami sajnos nem volt túl jó állapotban… A B&G műszerek és a vitorlák nagyon jók voltak, de mint később kiderült, a kormány elég rossz állapotban volt. Részletesebb leírása a túránknak a meder.hu oldal blogjában olvasható.
Januári hírek:
Február 7.-én tartjuk az Ocean Sailing SE-nek a téli egyesületi előadását, és utána persze lesz beszélgetés is, ahova szeretettel meghívunk minden érdeklődőt! (Teljesen ismeretlenül is lehet jönni, ez egyfajta nyílt nap is lesz.) Az előadást Bihari Zsolt tengeri kajakos fogja tartani a 3 éves túrájáról. Útvonala: Margitszigettől végig a Dunán a Fekete-tengerig – Boszporusz – Márvány-tenger – Dardanellák – Égei-tenger – Jón-tenger – Adria…
Kiemelt témák: hogyan is tervezte és építette meg a kompozit kajakot / hogyan lehet egy tengeri kajakon biztonságosan hajózni a Dunán és a tengereken / találkozás egy szuper cellával a Dunán / ez már egy életmód (mindennapok és a legexrémebb szigetek, ahol Zsolt aludt) / felszerelés és biztonság / tengeri viharban hogyan viselkedik egy tengeri kajak
A tengeri kajak és a tengeri vitorlázás közel áll egymáshoz, és szerintem sokat lehet ebből az útból majd hazavinni.
Az úti beszámoló közben lehet kérdezni, és az előadás után 10-15 perc lesz még külön a kérdésekre.
Ha érdekel a téma, akkor kérlek írj (aron@meder.hu), mert előzetes regisztráció szükséges.
A helyszín: 1114, Budapest, Bartók Béla út 61. (a többit majd a válasz e-mailben) / a kezdés: febr. 7.-én 18:45-kor.

Könnyű lenne frappáns mondatokban bemutatni, összefoglalni Bihari Zsolt elmúlt 3 évét, ugyanakkor az a tiszta lelkesedés, amit a legjobb értelemben vett megszállottságtól ki tudja mi választ el, több tiszteletet érdemel. Egy mondatban megiscsak úgy lehetne összefoglalni, hogy egy lapát javításából indult a három éves, Budapestről a Balkáni félszigetet körbeevező, saját tervezésű és gyártású tengeri kajakos út, ami még nem ért véget, csak most éppen szünetel… Hogy mire ihlette a tiszavirág szárnya, Széchényi személye és tengeri útjai, vagy a Görögország-i magyar nagykövet Zsoltot, hamarosan kiderül az előadásról keszült videóból.

Decemberi hírek:
Carina téliesítése december 5-én meg is történt. Köszönjük a Vízisport Központ-nak és a Vagabund Vitorlás SE-nek a helyet, és a sok-sok segítséget! Carina továbbra is megtekinthető itt!

Meghívtak egy beszélgetésre Egerbe december 12-én, a téma a földkerülés, a vitorlázás, a VMG flottavitorlázás és a vitorlásoktatás volt. Szerepeltem egy percben az Eger TV-ben is, meg is lehet akár nézni itt. Egész pontosan a Bizlounge üzleti klub vendége voltam, akikkel jövőre az Adrián flottavitorlázást is szervezünk.

Novemberi hírek: 

November elején Lemhényben (Háromszék), Székelyföldön tartott előadást Méder Áron. Több érdekes cikk is megjelent erről a helyi újságokban: Méder Áron világutazó Lemhényben… (Háromszék független napilap) Nagymamája, néhai Sigmond Zsuzsanna Lemhényben volt tanítónő, az ő édesapja pedig Sigmond József volt. Méder Áron szerda délelőtt a községháza dísztermében a Bem József-iskola tanulóinak és pedagógusainak tartott vetített képes előadást világ körüli útjáról, amelyet három év alatt – 2006 szep­tembere és 2009 szeptembere között – tett Carina nevű hajójával. A vendéget Gál Zsuzsanna iskolaigazgató köszöntötte. (A cikk folytatása a link alatt olvasható.) A Székely Hírmondó nevű újságban is jelent meg cikk Carinával a szelek szárnyán címmel, amit itt lehet elolvasni.

Októberi hírek: Szept. 29. – okt. 5. között szerveztük meg a 4. őszi VMG flottavitorlázásunkat a VMG Yachting-gal közösen. A kétszer négy nap (két turnus) alatt 100 ember vitorlázott velünk hét hajóval. 2015 óta szervezünk tavasszal és ősszel VMG flollavitorlázást, és a koncepció azóta is ugyanaz: játékos vitorlásversenyek + öröm vitorlázás. Nálunk mindig mindenki nyer, és a teljesen kezdők és amatőr vitorlázók együtt játszva versenyeznek… A 2019-es tavaszi VMG flottavitorlázásunk 2019 májusában lesz, és decembertől lehet majd rá jelentkezni is: oceansailingse@gmail.com / +36 20 273 8423

Az okt. 13-20. és az okt. 20-27. közötti két egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránk ismét nagyon jól sikerült, idén ezek voltak az utolsó tanfolyamaink, jövő áprilisban folytatjuk… A vizsgázók szokás szerint mind átmentek a sibeniki vizsgán, és mindkét héten jó időnk volt, és sokat tudtunk gyakorolni. Koko barátom készített egy nagyon jó összevágott anyagot és itt nézhető meg.

Szeptemberi hírek: NAV 1% 2018 – Nagyon köszönjük a 2018 évi szja 1% felajánlásokat, idén 103,163Ft-ot kaptunk. Ezt az összeget Carina földkerülő vitorláshajónkra és a készülő dokumentumfilmünkre fogjuk költeni.
Szeptemberben három egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránk is volt. Ez az egyik legjobb hónap, mert még azért meleg van (szinte nyár!), de már nincs nagyon sok turista és vitorlás az Adrián, plusz az átlag szél több, mint augusztusban. 🙂 A horvát B vizsgán mindenki átment, gratulálunk az új szkippereknek! A vizsgák Zadarban és Sibenikben voltak…
Az időjárásban a misztrál (ÉNy) volt az uralkodó szelünk, de volt erős (háromnapos) bóránk is. A misztrálnál délelőtt előfordult a szélcsend is, olyankor motoros manővereket gyakoroltuk. A tematika minden esetben ugyanaz, de a tanfolyam mindig kicsit más. Más az időjárás, más a csapat és más az útvonal. Gyakran jönnek vissza a régi tanítványok gyakorolni, mert azért egy hét kevés, bármennyire is próbáljuk az időt kihasználni és mindent belesűríteni az egy hétbe.
Méder Áron szerepelt az Újpest Közéleti Televízióban (Helyi érték – Portré), sőt az adás végén Regő is bement a stúdióba, a téma a vitorlázás volt természetesen. 🙂 Illetve Méder Áronról egy hosszabb írás is megjelent a Világ Gazdaságban is, amit szintén érdemes elolvasni.

Augusztusi hírek:  Sokat vitorláztunk augusztusban is szokás szerint… aug. 1-12. között tartottuk a Korfu – Albánia – Olaszo. – Montenegró – Horváto. vitorlástúránkat, amit már 2010 óta szervezek, szinte minden évben. Idén is nagyon jól sikerült. 🙂 Időjárás: változó + gyenge szél, és az ÉNy-i misztrál dominált. Az utolsó napokban kicsit megerősödött, pl. utolsó nap 25 csomós szeleink is voltak…  A Sarande – Otrantó útunk kb. 19 órán át tartott (72tmf volt távolság), és a végén nagyon jó szeleink is voltak, 10-14 csomós széllel negyedszélben vitorláztunk / vágtattunk az éjszakában 6-7 csomós sebességgel. Élvezetes vitorlázás volt… Az Otrantó – Budva 31 óra hajózás volt (táv: 130tmf), volt minden, spizés, cirkálás, félszelezés… gyenge szél (3-5 csomó) és erős szél (19 csomó) szintén. Innentől kezdve rövidebb távjaink voltak, általában 40-50 tmf. A teljes táv, amit lehajóztunk 500 tmf volt.

Aug. 14-16. között egy balatoni egyesületi vitorlástúránk volt egy Cobra 750-es vitorlással, útvonalunk: Club Aliga – Balatonföldvár – Arács – Club Aliga. Gyerekekkel a vitorlázás mindig nagyon izgalmas. Ella lányunk, Regő fiúnk mellett jött a nagyobb család is két unokatestvérrel. Több gyerekkel még jobb a vitorlázás. Regővel horgásztunk is a vitorlázás mellett. Szerdán erős szelünk volt (reffelni is kellett), de Regő nagyon élvezte, majd csütörtökön gyenge szél sok strandolással. Nekem a Balaton az örök szerelem… nagyon jó túrázni a Balaton körül, mostanában a gyerekek miatt (és az egyesületünk miatt is) egyre többet csináljuk ismét, és nagyon ajánlom másoknak is!

Aug. 18-25. Családi – baráti vitorlástúra az Adrián
Útvonal: Brac szg. Milna – Paklinski sziget egy lakatlan öblében horgonyzás (és farkötél a szigethez) – Proizd lakatlan sziget (legszebb strandok itt vannak az Adrián) – Korcula szg. Vela Luka – Vis szg. Komiza – Pasadur, Lastovo szg. – Lastovo falu, Lastovo szg. – Stomorina lakatlan szg. – Trstenik, Peljesac félsziget – Korcula, Korcula szg. – Brac szg. Milna
A hajónk: Beneteau 411 Oceanis
Gyenge szeles hetünk volt néha néha azért jó szelekkel, de jobb lett volna, ha több van. A csapatban benne volt Ella lányunk (8 hónapos), Regő fiúnk (2 éves) és néhány jó barát, akik jól bírták néha (reggel) a gyerek sírást. 🙂 Minden volt, ami egy ideális adriai vitorlástúrához szükséges: horgászás, halfogás, halsütés, tengerpart, lakatlan szigetek, kis halászfaluk kis étteremmel, naplementék a nyílt vízen… és persze sok-sok delfin, akik követtek minket.
Jövőre szervezünk majd több családi vitorlástúrát is, ahova lehet akár bébiket is hozni vagy kisgyermekeket is. A bébik és a gyerekek a tapasztalatom alapján szereteik a tengert és a vitorlázást is, plusz szerintem nagyon jó hatással vannak a gyerekekre az ilyen természetközeli nyaralások.

Júliusi hírek: Carina vitorlásunk balatonmáriafürdői két hónapos kiállítása végetért. Köszönet a Balatonmáriafürdői Túra Vitorlás SE-nek a kiállítás megszervezéséért! Idén egy egyszeri együttműködés történt a Balatonmáriafürdői Túra Vitorlás SE és az Ocean Sailing SE között, aminek keretében Carina a partner egyesület kikötőjében volt még tárolva és kiállítva augusztusban és szeptemberben is.

A kiállítás:

Július első hetében egyhetes adriai vitorlástanfolyamot tartottunk főleg misztrál (Ény) szélben. A tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkról a rövidített hajónapló szokás szerint a meder.hu oldal blogjában olvasható. A horvát B tengeri vizsgán mindenki átment szokás szerint, gratulálok a csapatnak!

Júliusban továbbá szerveztünk egynapos balatoni gyakorló vitorlázásokat tagjaink számára, ahol a fókuszban a vitorlás alapmanőverek gyakorlása állt.

A júl. 9-12. közötti balatoni családi vitorlástúránk útvonala: Balatonfűzfő – Tihany – Sajkódi öböl – Balatonföldvár – Balatonfűzfő

A hajón volt a 7 hónapos lányunk Ella is és Regő, aki már 22 hónapos! Mindkettő nagyon élvezte a túrát és hát szeretnek vitorlázni. 🙂 Alapvetően már kis korban el lehet kezdeni a hajókhoz / vitorlázáshoz szoktatást. Nem mindent értenek meg ésszel, de jobban éreznek kiskorban, és emellett nagyon fontos az első pár év tapasztalása is, és szerintem sok-sok vitorlázás jó hatással van mindenkire!

Általában egy balatoni túra alkalmával a BAHART kikötőben kötünk ki, és ilyenkor strand étleket vagy tipikus balatoni ételeket eszünk. Az idő hétfőn szeles, kedden napos és szerdán esős is volt! 🙁 (Csütörtökön ismét sütött a nap:-) A hajón 6 gyerek volt és mindegyik nagyon élvezte a hajózást, a vitorlázást, a strandolást és hogy mindennap máshol kötöttünk ki…

Július végén és augusztus elején szerveztünk egy jón-tengeri vitorlástúrát. Útvonalunk: Gouvia marina, Korfu – Kanoni, Korfu – Paxos, Lakka öböl – Paxos, Longos falu – Paxos, Gaios falu – Paxos, Kipiadi strand – Anti paxos (Mesovikra stand, Voutoumi strand) – Paxos, Mongonisi öböl – Paxos, Kaltsonision – Paxos, Gaios falu – Paxos, Blue cave (a csapat egyik kedvence volt!) – Plataria  – Korfu város, Korfu – Lialiskari öböl, Korfu – Gouvia Marina. Az időjárás: nyári és meleg, kellemes szelekkel. Egy alkalommal volt 23 csomós ÉNy szelünk, de általában inkább 8-16 csomó volt és nagyon ritkán volt DK szél, az ÉNy dominált, ami itt általában várható… Jövőre is szeretnék görögországi vitorlástúrát szervezni, minden érdeklődőt várunk szeretettel!

 

Júniusi hírek: júniusban három egyhetes adriai vitorlástúrát szerveztünk.

 1. Jún. 2-9. Adria átkelő vitorlástúra, útvonal: Brac szg. – Lastovo szg. – Bari (Olaszo.) – Vis szg. – Brac szg.
 2. Jún. 9-16. Brac szg. – Dubrovnik – Brac szg. gyakorló vitolástúra (köztes megállóink: Lastovo Nemzeti Park, Mljet szg. Nemzeti Park, Korcula szg., Hvar szg.)
 3. Jún. 23-30. egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra (horvát B vizsga a végén), útvonal: Brac szg. – Zadar – Brac szg.

Mindhárom gyakorló vitorlástúránk más volt egy kicsit, és emiatt más gyakorlatokon van a hangsúly. A fókuszban az önálló vitorlázásra való felkészítés állt. Az októberi tanfolyamainkon még vannak szabad helyeink, minden érdeklődőt várunk szeretettel!

A júliusi Manager Magazinban a egy riport készült Méder Áronnal a jelenéről és a jövőjéről.

Májusi hírek: május első két hetében szerveztünk két adriai gyakorló / tanfolyam vitorlástúrát. Az első egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránk (04.28-05-05) végén lehetet vizsgázni is (horvát B tengeri jogosítvány), ez a tanfolyamunk a kezdő szint (I.), részletek a tanfolyamunk tematikájáról a weboldalunkon olvasható. A kezdő szintű tanfolyamaink útvonala minden esetben az északi útvonal: Brac szg. – Vis szg. – Kornati szigetek / Dugi Otok – Zadar – Brac szg. A második egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúránk (05.05-12) végén nem volt vizsgázási lehetőség, hanem még több gyakorlás helyette, ez a tanfolyamunk a középhaladó szint (II.). A középhaladó szintű tanfolyamaink útvonala a déli útvonal: Brac szg. – Korcula szg. – Lastovo szg. – Dubrovnik – Mljet szg. – Hvar szg. – Brac szg.

2015 tavasza óta minden tavasszal (és ősszel) szervezzük a VMG flottavitorlázást, ami a mi szezonnyító / nyárindító vitorlástúránk. Idén hat vitorlással (2 kategóriában) szerveztük a flottavitorlázást játékos versenyekkel az Adrián. Az első négy nap útvonala: Biograd – Vragada szg. – Dugi Otok, Sali – Kornati szigetek, Levrnaka sziget, Lojena öböl – Mana sziget (As the Sea Rages 1959-es filmet itt vettél fel és a díszletek még itt vannak, amit mi meg is néztünk!) – Kornati szg. , Vrulje öböl – Pasman szg. – Biograd. A második négy nap útvonala: Biograd – Ugljan szg. Muline öböl – Dugi Otok, Dragove öböl (bázis) – Dugi Otok, Veli Rat – Rava szg. – Zut szg. – Gangaro szg. – Biograd. Fantasztikus csapatok jöttek össze ismét spontán módon, és játékosan versenyeztünk az adriai szigetvilágban kétszer négynapot. Minden délelőtt volt egy vitorlás futam és minden délután volt még egy. A két vitorlázás között tartottunk egy ebédszünetet bóján vagy horgonyon, ahol mindenki kicsit tudott töltődni és akár úszkálni is. Esténként közös vacsorák és beszélgetések, amikor igazából 5-6 hajó egy csapattá tudott vállni, ami talán a VMG flottavitorlázásunk valódi lényege.

Áprilisi hírek: április 7.-én a Tuss Sails műhelyében jártunk, ahol Csury Zoli tartott nekünk előadást a vitorlatervezés alapjairól, szabásról és varrásról. Nagyon köszönjük az izgalmas előadást / beszélgetést! Minden évben szervezünk műhelylátogatásokat, jövőre egy hajóépítő műhelybe fogunk menni…

Április 9-17. között 3 tenger (Tirrén-tenger, Jón-tenger és Adria) 900 tmf gyakorló / mérföldgyűjtő vitorlástúránk volt. Útvonalunk: Talamone – Lipari szg. – Messinai szoros – Otrantó – Sibenik volt. A hajónk egy Oceanis 37-es (2009) volt, ami nagyon jól bírta a viharos tengereket… részletes leírása a túránknak a meder.hu oldalam blogjában.

Márciusi hírek: Előadások Budapesten és vidéken is…

Márciusban és áprilisban, amikor még többet vagyok itthon (vitorlás szezon kezdete előtt), akkor általában több előadás felkérést is el tudok fogadni. Az egyik ilyen volt idén a Schönherz Kollégium (BME VIK) Öregdiák találkozója, ahova elhívtak egy kerekasztal beszélgetésre, mint öregdiákot. Nagyon jó volt találkozni 15 év után újra a volt tanárainkkal, évfolyamtársainkkal és sok-sok ismerőssel. Jártam ezenkívül Kecskeméten a Juhar utcai tagintézményben (óvoda, általános iskola, készségfejlesztő iskola) is. Ezek a gyerekek nem egészségesek, nem mindent értenek, de szerintem a szívükkel többet értenek, mint az egészséges emberek. Próbáltam kedvesen egyszerűen beszélni, és belevonni őket jobban pl. mit látunk a képen játékkal…

A tavaszom nagyon sűrű volt, mert továbbá Lajosmizse mellett egy tanyasi általános iskolában is tartottam előadást, ahol a Földkerülés mellett a környezetvédelem, és a gyerekkori céljaink elérése volt a fő hangsúlyos témája az előadásomnak. A kicsi családias tanyasi iskola eddig az egyik legszimpatikusabb iskola volt az elmúlt évek iskolái közül…

Emellett az Újpesti Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakközépiskola, Szakiskola és Gimnázium április diáknapjára is elhívtak előadást tartani. Carinát Újpesten újítottuk fel 2004-6 között, és jelenleg is Újpesten élünk két utcányira az iskolától… Nagyon kellemes közeg, jó kérdések az előadás végén, és igazi diáknapi hangulat volt. 🙂

Februári hírek: Karibi vitorlástúrák (2018.02.17 – 03.03)

Hajóink: Dufour 44 (4 kabinos) / Harmony 42 (3 kabinos)

1. Útvonal: Martinique, Le Marin – St Lucia, Soufriere – St Vincent, Wallibou öböl (A Karib tenger kalóza film egy része itt játszodott) – Bequia sziget – Tobago Cays sziget – Petit Tabac lakatlan sziget – Canouan sziget – St Vincent, Kingstown fővárosa a szigetnek – St Vincent, Cumberland öböl – St. Lucia, Anse Cochon – St Lucia, Rodney Bay – Martinique
2. Útvonal: Guadeloupe – Iles des Saintes – Dominika – Maria Galante – Peite Terre Is. (lakatlan szigetek) – Gosier sziget – Guadeloupe
Az időjárás az első héten a szokásosnál több squall (sok eső és Bf. 7-8-as szél), a második héten gyengébb szelek és kevesebb eső.

Vasárnap átvitorláztunk St Lucia szigetére a Pitonokhoz jó szélben és gyorsan, élvezetes nap volt… St Lucia a Karib tenger egyik legszebb szigete, és másnap délelőtt meg is ismerkedett a szigettel a csapat (Soufriere, Piton hegyei, vulkán, botanikus kert, fürdő, őserdő…)
Minden nap más sziget, más öböl és más élmény… Hétfő éjjel már St Vincent szigetén kötöttünk ki, kedd már Bequia szigete… ismerkedünk a helyi ételekkel, vettünk például langusztát a helyi halászoktól és András el is készítette nekünk nagyon finoman! Bequia szigeten a helyi bár után, ahol helyiek zenéltek calypsot, egy helyi buliban kötöttünk ki, ahol szintén élőzene volt és természetesen raggae… minden nap új élmények 🙂
A csapatnak leginkább a kis szigetek tetszettek vagyis a Grenadines szigetek… kis homokos lakatlan szigetek pálmafákkal. 🙂 A nagy kedvenc a Tobago Cays volt, ahol teknősökkel is úsztunk! Visszafele, amikor már észak felé vitorláztunk még delfinekkel is találkoztunk és végig erős jó szeleink voltak, fantasztikus menetekkel… további túraleírás a Méder Áron személyes weboldalának blogjában.

Januári hírek: az Egyesületünk a túra szakág mellé verseny szakágat is alapít 2018 márciusában.A kedvezményes tagdíjunk versenyzőknek 12,000Ft/fő lesz. (Ehhez jön még a felnőtt versenyengedély, ami 12,500Ft idén, és amit a versenyző közvetlenül az MVSZ-nek fizet be.) Ez a lehetőség azoknak lehet érdekes, akik amúgy is a Balatonon versenyeznek, például nagyhajóval. Az Ocean Sailing SE MVSZ tagszervezet is lesz márciusától. További információ és jelentkezés: mederaron@gmail.com / +36 20 273 8423

Decemberi hírek: a legnagyobb hírünk, hogy megszületett Méder Ella Adrienn (2830gr/52cm), a lányunk! Egész pontosan december 6-án 22:47-kor született, és apás szülés volt természetesen! Ott voltam bent a feleségemmel (Méder-Sárközy Adriennel), aki hihetetlen ügyes volt, és minden természetes módon történt és gyorsan. Életem legszebb napja volt (ez is!), és a folytatást is alig várom! Ella jövőre már az Egyesületünk tagja lesz természetesen! 🙂

Novemberi hírek: az Ocean Sailing SE jövőre már kaphat SZJA 1%-ot!
Kérjük, támogassa Egyesületünk munkáját és céljait az adójának 1 %-ával! A támogatásokat 2018-ban Carina földkerülő vitorlásom hajózhatóvá tételére fogjuk költeni. A nagy célunk, hogy 2019-ben már a Balatonon tudjunk Carinával vitorlázni… Carinát gyerekek, elsősorban rászoruló gyerekek vitorláztatására fogjuk használni.


Októberi hírek: két egyhetes adriai tanfolyam és gyakorló vitorlástúra + VMG flottavitorlázás

Az oktatás nálunk: személyre szabott + gyakorlat központú + RYA oktatói anyagra támaszkodik… van egész éjszakás (reggelig tartó) hajózásunk is + spinnaker használata erős szélben / tengeri körülmények között + AIS / radar használat… a tanfolyamunkról részletes leírás itt olvasható. Az októberi tanfolyamainkról és gyakorló vitorlástúráinkról a személyes weboldalamblogjában olvasható egy rövid beszámoló. Alex barátom készített egy kis videót a második októberi egyhetes adriai tanfolyam és gyakorló vitorlástúránkról.


Szeptemberi hírek:
a Fonyódi Vízisport Központnál jártunk hétfőn (VAGABUND Vitorlás Sportegyesület) és Carinát téliesítettük… amúgy kapott új fenékdeszkát is! Köszönet Édesapámnak és Gábornak a segítségért! Jövőre folytatódik Carina csinosítása! 🙂Augusztusi hírek:
Aug. 9-19. Korfu – Albánia – Montenegró – Horvátország vitorlástúra
Szerda reggel érkeztünk meg Korfu szigetére, egész pontosan Gouvia marinába. Rövid vásárlás és pihenés után úgy döntöttünk, hogy kora délután elindulunk Albánia legdélibb városa Sarande felé, útközben lehorgonyoztunk egy kicsi aranyos öbölben úszkálni és sznorkerezni még Korfu sziget keleti oldalán. Délután jött egy kis jó szél (20 csomó) és egy nagyon jót vitorláztunk Sarandeig. Első nap megtett távolság 20 tmf! Sarandebe léptünk be Albániába egy ügynök segítségével (Albániában ez csak ügynökkel lehetséges), majd vacsora és városnézés. Ezen a 10 napos vitorlástúránk hárman is szülinaposak, szóval sok ünneplés lesz :).
Csütörtök reggel indultunk tovább, Sarandetől 10 mérföldre északra egy kis lakatlan öbölben dobtunk egy horgony és úszkáltunk, sznorkereztünk. Jó hely ez az Albánia és nincsenek rajtunk kívül vitorlások, szóval van hely bőven 🙂 Utána Qeparo város közelében is horgonyoztunk (ebéd szünet)…
Idén szervezem és vezetem a harmadik albániai vitorlástúrát és lassan az egész Albán partszakaszt jól ismerem. Idén Vlore várost és a közelében levő marinát (Orikum) kihagytuk, hogy több időnk legyen Montenegróra és Horvátországra… Durresben persze megálltunk és itt ki is próbáltuk az albán konyhát, amit általában szeretnek a csapattagok, és a pincérek sokkal kedvesebbek, mint Horvátországban… Albániában nagyon kevés a turista, kissé elmaradott és kissé piszkos, de szerintem van egy bája azért. Amikor Albániából átvitorláztunk Montenegróba, akkor elkapott egy vihar minket (lokális vihar 35 csomós széllel, amit az előrejelzés nem is mutatott), amikor a csapatból többen is sajnos tengeri betegek lettek 🙁 Éjjeli 2-kor érkeztünk meg Bar városába a vám mólóra, ami a hadi kikötő mellett van. A rendőrök és más hatósági személyek éjjel kicsit furcsán néztek ránk, hogy ilyen időben kint voltunk… a hajó erős + a csapat jó, mi lehet a probléma?
Bar nem egy turista központ, sok látnivaló nincs, ezért átmentünk Budva városba, ami csupán 16 tmf-re volt. Budva város marinája a belváros mellett található, szóval rövid sétával már a központban az óvárosban voltunk. Budva egy nagyon szép kisváros, évek óta járunk ide és mindenkinek nagyon ajánlom! A következő kikötőnk Kotor volt, de előtte röviden a kotori öböl előtt található Kék barlangot is megtekintettük. Kotor a világörökségünk része (UNESCO), ez elmond talán mindent. Sokak kedvenc városa! A további kikötéseink is csodálatos helyeken történtek: Cavtat, Dubrovnik, Miljet szg., Korcula szg., Hvar szg. és Brac szigete…
Jövő héten lesz az utolsó nyári adriai vitorlástúránk, és szept. 2.-től folytatódnak az egyhetes adriai tanfolyam és gyakorló vitorlástúráink….

Júliusi hírek: Júl. 1-8. Egyhetes adriai gyerek vitorlástábor
Útvonal: Brac szg. Milna – Brac szg. Smrka öböl – Hvar szg. Tiha öböl – Vis szg. Vis város – Budikovac szg. – Ravnik szg. – Vis szg. Komiza – Veli Drvenik – Solta szg. Rogac – Brac szg. Milna
Az időjárás szeles volt jellemzően, max. szeleink 26-28 csomók voltak ÉNy-ról, de szinte mindennap volt erős szelünk (20-24 csomós)…
Az egyhetes adriai gyerek vitorlástábort 2010 óta csináljuk (voltak kihagyások a versenyeim miatt), de amikor csak tehetem szervezem és vezetem az adriai gyerek vitorlástábort 11-16 éves korosztály számára főleg. 16 éves kor felett inkább az egyhetes adriai tanfolyam és gyakorló vitorlástúrát szoktam javasolni a fiataloknak. Az egyhetes adriai gyerek vitorlástábor néhány szóban: vitorlázás – sznorkerezés és sok úszás – navigáció – adriai szigetvilág megismerése – tábor a vízen a természet közelében… az a véleményem, hogy az ilyen fajta vitorlástábor szuper hasznos a gyerekeknek, sok újat tanulnak és tapasztalnak. 🙂
Idén is láttunk delfineket, érdekes, hogy eddig minden adriai gyerek vitorlástáborban (2010 óta!) láttunk delfineket… 🙂
Ez egy gyakorló vitorlástúra sok-sok játékkal, gyakoroltuk: vitorlakezelést, kormányzást, spizést, navigációt, árbocra mászás, csomókat stb… jövőre is lesz és várunk minden érdeklődőt szeretettel!
Jó szelet! Aron (mederaron@gmail.com / +36 20 273 8423)

Júniusi hírek: Júl. 8. Go Boating rendezvény / Fonyód
Már szerdán lementünk családostul a Balatonra, és csütörtök 9:00 – 13:30 között Carinán a Fonyódi Vízisport Központnál voltunk (VAGABUND Vitorlás Sportegyesület) a GO Boating rendezvényen. Több osztály, sok-sok gyerek látogatott ki a rendezvényre, ki tudja hány gyerek kapott kedvet ehhez a sporthoz?
Mostantól Carina földkerülő vitorlásom a Fonyódi Vízisport Központnál van kiállítva a Balaton parttól néhány méterre! Köszönet Kocsis Ádámnak és a VAGABUND Vitorlás Sportegyesületnek a lehetőséget! Carinát a következő hónapokban egy kicsit kikupálom, és előbb utóbb vízre is szeretném tenni a Balatonra. Ezek jelenleg a nagy céljaink…

Májusi hírek: két egyhetes adriai tanfolyam és gyakorló vitorlástúra + egy Adria átkelő vitorlástúra
Júniusban ismét lesz két egyhetes adriai tanfolyam és gyakorló vitorlástúránk, szóval benne vagyunk a szezonban…
Szinte minden túránk tele van, de az augusztusi Korfu – Albánia – Montenegró – Horvátország vitorlástúránk és az okt. 21-28. közötti adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkon még vannak szabad helyeink. Minden érdeklődőt várunk szeretettel!
Az oktatás nálunk: személyre szabott + gyakorlat központú + RYA oktatói anyagra támaszkodik… van egész éjszakás (reggelig tartó) hajózásunk is + spinnaker használata erős szélben / tengeri körülmények között + AIS / radar használat… a tanfolyamunkról részletes leírás itt olvasható. A májusi tanfolyamainkról és gyakorló vitorlástúráinkról a személyes weboldalamblogjában olvasható egy rövid beszámoló.

Áprilisi hírek: két hetes (04.08-22.) Seychelles szigeteki vitorlázás
A hajónk egy Catana 43-as Ocean Class volt, ami egy nagyon sportos óceáni katamarán. Már 6 csomós szélben 4,5 csomóval tudunk vitorlázni, a max. sebességünk 8.9 csomó 16,5 csomós szélben… tehát nagyon élvezetes vitorlázásaink voltak, már kis szélben is! Designer: C. Barreau / LOA: 43 ft / Beam: 24 ft / LWL: 42 ft 4 in / Minimum Draft: 3 ft 9 in / Maximum Draft: 8 ft 2 in (két nagy svertünk is van) / Displacement: 22300 lbs / Dry Weight: 22300 lbs / két Volvo 40HP-s motor / a víztankunk 800 literes (és van vízkészítő is a hajón). A cutter vitorlázat  (2 orrvitorla) félszélben és futtatott negyedszélben plusz sebességet jelentett.
Útvonalunk: Praslin szg. (Baie Ste Anne – Anse Lazio – Anse Georgette) – Curieuse szg. (Laraie Bay – Anse St. Jose) – St. Pierre szg. – La Digue szg. – Coco szg. – Felicité szg. – Grande Soeur szg. – Round szg. – Saint Anne szg. – Le Moyenne szg. – Mahé szg. (Royal Anse, Beau Vallon, Anse Majo, Grande Anse) – Therese szg.
Kellemes időnk volt végig, kb. 30-32 fok napközben, ritkán esett és alapvetően gyenge szeleink voltak. Sok strandolás, sznorkerezés és a Nemzeti Parkok (sok teknőssel) voltak a napi programjaink. A helyi, kreol konyha mindenkinek ízlett, igaz néha kicsit csípett. A helyi trópusi friss gyümölcsök szenzációsak voltak, pl. éppen mangó szezon volt. 🙂
Szinte mindennap vitorláztunk, volt azonban amikor annyira nem volt szél, hogy motorozni kellett. Láttunk delfineket is, repülő halakat is és nagyon tiszta itt a tenger… Sajnos a globális felmelegedés itt is látszik: pusztuló korallok és emelkedő vízszint… ezt minden esetben rossz látni 🙁 A jó társassággal gyorsan elszaladt a két hét…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carina földkerülő vitorlásom átkerül Fonyódra, a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület telepére március végén! Nagyon köszönöm a Vízisport Központnak a lehetőséget, és Kocsis Ádámnak a hatalmas segítséget. Szerintem Carina nagyon inspiráló lesz majd a sok-sok gyereknek a vitorlástáborokban nyaranta! Az Ocean Sailing SE és a VAGABUND Vitorlás Sportegyesület jövőben szervez közös vitorlástábort is, de erről majd még később írok…
Köszönöm a Balatoni Hajózás Zrt.-nek, hogy 7 évig Náluk lehetett Carina (egész pontosan a balatonlellei kikötőben). Külön köszönet Nagy Viktóriának, Kiss Attilának és Fehér Péternek!
Békét és Szelet!
Méder Áron
u.i. Múlt héten családostul három napot voltunk a Balatonon, és természetesen Carinát is meglátogattuk (+takarítottam) Balatonlellén. A fiam életében (7hónapos) most látta először a Balatont és a hajónkat Carinát.

Karibi vitorlástúrák 2017 (2017 február 11-18. és február 18-25.)
Induló kikötőnk: Guadeloupe, Pointe a Pitre
A hajóink: Harmony 38 és Bavaria 42 Match (‘performance cruiser’)
Útvonalunk: Guadeloupe – Illes des Saintes – Dominica island – Marie Galante – Guadeloupe
Mivel többen jelentkeztek, ezért idén szerveztem egy 2. karibi vitorlástúrát is hasonló útvonalon, mint az első. Szerintem ez a környék legjobb útvonala: legszebb helyek + rá lehet érezni a Karibra 100%-ban. 🙂 Jövőre azért más fele fogunk majd vitorlázni 🙂 és novembertől majd lehet jelentkezni. A 2018 január – februári célpontunk: Bahamak (690 sziget és több, mint 2000 korallszirt) vagy St. Martin – Anguilla és környéke. Amikor télen a nyárba utazunk, és 30 fok meleg van hirtelen, a tenger 26 fokos és kellemes folyamatos szél van (passzát ÉK-K 15-20 csomós)… vagyis ez a nagybetűs IDEÁLIS vitorlázós idő, ami a hideg havas Budapest után nagyon feltölti az embert, ajánlom mindenkinek! 🙂 A szigetek csodálatosak – szavakat nehéz találni – homokos pálmafás tengerpart és sok-sok napsütés… és ami miatt én nagyon szeretem, hogy itt ezeken a szigeteken nincs még sok turista 🙂
Finom trópusi gyümölcsök, helyi kreol ételek (sok halételük van!), helyi csokoládék, finom helyi rumok, puchok és koktélok… mi kell még egy néhány órás laza vitorlázás után.
A sznorkerezés Guadeloupe mellett Pigneon szigetnél a Cousteau Reserve-nél a legjobb a környéken, mindenki meg is nézte a csapatból. Onnan kapta a hely a nevét, hogy Captain Jacques-Yves Cousteau filmezett itt (a film címe: Le Monde du Silence) 1955-ben. Látnivaló minden szigeten sok van: rumgyártás, csokoládégyártás, dzsungeltúra, vízesések, helyi piacok és kifőzdék, gyorsan és tartalmasan telnek a napok…
A szél egész héten megbízhatóan fújt, nem is nagyon kellett motoroznunk. Láttunk delfineket, repülőhalakat, bálnát és még teknőst is! A vízalatti világ még csodálatosabb, az ember nem is akar kimenni a vízből… A helyi emberekkel is tudtunk kicsit ismerkedni, és a helyi zenéket mindenki imádta… szóval jövőre is vissza jövünk! Tavaly is ezt mondtuk. 🙂

 

 

2016. nov. 27. – dec. 15. — Portugália (Lagos) – Gibraltár – Spanyolo. (Cartagena) – Franciao. (Marseille) vitorlástúra
Egy 32 lábas 39 éves katamarán szállítása volt a feladat, és a tulajdonos mellett még két egyesületi tagunk is részt vett ezen a 900tmf-es vitorlástúrán. 2,5 nap Atlanti-óceáni vitorlázás (Bf. 5-6-7-es szelek) után átkeltünk a Gibraltári szoroson, majd 8 nap vitorlázás után értük el a végcélunkat Marseillet. A hajószállításunkról hosszabb leírás
www.meder.huaz oldalunk blogjában olvasható.

boat2016

2016. szept. 24: Pontosan 10 éve indultam el a Földkerülésemre Carinával!
Egy ilyen évfordulón érdemes átgondolni mi is történt 10 éve, és azóta… ami biztos, hogy az életemet teljesen megváltoztatta a 3 éves szóló Földkerülésem, és ennek örülök. 🙂
2006. szept. 24.-én reggel 9-kor indultam el Koperből, szinte szélcsendben, így a családom és a barátaim a partról sokáig tudtak integetni… 🙂 Emlékezetes pillanat volt az indulás, Édesapám (Méder István) indított el (ő engedte el a kötelemet), köszönet neki mindenért.
A jachtnaplóm így kezdődik 2006 szept. 24.-én:
„Nincs órám, illetve van a GPS-ben és a számítógépben, de ezeket csak ritkán használom. Ebben részben szándékosság is van, mivel itt nem számít az idő. Nem sietek sehova, nem is lenne értelme sietni. A tengertől és a szelektől függ az utam.”
Azóta is folyamatosan vitorlázok természetesen… az Ocean Sailing SE és a VMG Yachting Kft. szervezésében oktatok és vezetek vitorlástúrákat (gyakorló jellegűeket, gyerek vitorlástáborokat stb.) az Adrián és a Balatonon. 2014 óta szervezzük és vezetem a VMG flottavitorlázást…
Előre is érdemes tekinteni… Most köszönöm jól vagyok, és nagyon élvezem amit és ahogyan csinálom. Átadni a tapasztalatot, tudást és hozzáállást az adriai vitorlástanfolyamokon és gyakorló vitorlástúrákon, az egyhetes adriai gyerek vitorlástáborban és a VMG flottavitorlázásokon…
Békét és Szelet!
Carina és Áron

boat2016

Augusztus: a legnagyobb hírünk, hogy megszületett Méder Regő Áron (3400gr/56cm), a fiúnk! Egész pontosan aug. 22.-én 14:14-kor született, és apás szülés volt természetesen! Ott voltam bent a feleségemmel (Méder-Sárközy Adriennel), aki hihetetlen ügyes volt, és minden természetes módon történt és gyorsan. Életem legszebb napja volt, és a folytatást is alig várom! Regő jövőre már az Egyesületünk tagja lesz természetesen! 🙂

boat2016

Augusztusban voltak persze vitorlázásaink is a Balatonon és a tengeren. Részletesebb leírása az augusztusi Korfu – Albánia – Montenegro – Horváto. vitorlástúrának (08.10. – 08.20.) a www.meder.hu oldalunk blogjában olvasható. Annyira jól sikerült, hogy jövőre is szervezünk ilyet vagy hasonlót!

Július: 3 hét adriai vitorlázás, majd utána néhány nap Balatoni vitorlázás (egynapos gyakorlók és családi vitorlázások)… tehát ismét nagyon sűrű volt az egyesületünk vitorlás programja.
Júliusban is felvettünk új tagokat az Egyesületünkhöz, bővülünk már évek óta és ezt nagyon jó látni… és ami igazán fontos, hogy nagyon aktívak is vagyunk! Jövőre szeretnénk venni vitorláshajót is, vannak nagy terveink 🙂
A júliusi vitorlás programunk egyik legizgalmasabb hete a júl. 9-16. közötti adriai gyerek vitorlástábor volt. Évek óta szervezzük (Ocean Sailing SE) és vezetem az adriai vitorlás gyerektábort. 2010-ben volt az első adriai vitorlás gyerektáborunk, és természetesen jövőre is lesz. Számomra ez az egyik legkedvesebb vitorlástúra, idén kettőt is terveztünk, viszont eléggé besűrűsödött a nyaram, (minden évben szokott lenni nyaralós vitorlástúránk felnőtteknek :-), szóval idén végül is csak egy adriai gyerek vitorlástábor mellett döntöttünk. Idén is túljelentkezés volt, végül nyolc gyerekkel és egy kísérő tanárral tízen vitorláztunk egy hetet az Adrián.
Részlet a hajónaplónkból: Vasárnaptól szerdáig Misztrál, csütörtökön átváltott Lebic-re (Levante), majd péntek hajnalba bejött a Bóra. Útvonalunk: Brac szg. Milna – Vodnjak sziget (lakatlan) mellett horgonyon – Dobri Otok (lakatlan sziget) – Proizd szg. – Korcula szg. – Gubesa szg. – Korcula szg. Vela Luka – Korcula egy lakatlan és titkos öble – SV Klement – Brac szg. Milna. Az adriai gyerek vitorlástábor 100% túravitorlázás sok-sok sznorkerezéssel, úszással és fürdéssel… A gyerekek elsajátíthatják a vitorlázás alapjait, illetve megmutatom, hogy mi is valójában a tengeri vitorlázás. 🙂 Sok lakatlan vadregényes sziget, öböl (kabócával), tábortűz este, halsütés a parázson… vagyis a természet igazi közelsége. folytatás a www.meder.hu oldalunk blogjában.

boat2016

Június: Balatoni vitorláztatások… Én is a Balatonon kezdtem a vitorlázást (26 éve), és minden évben vitorláztatok kezdőket a Balatonon. Számomra, és az Ocean Sailing SE számára is kiemelten fontos a vitorlázás népszerűsítése, és ebben nagyon fontos szerepe van a balatoni 1-2 napos vitorlázásainknak, illetve a több napos a Balatoni túravitorlázásainknak. Júniusban Rebellel, Maxi 77-tel és Bavaria 36-ossal is vitorláztattam a Balatonon családokat, baráti társasságokat és egyéni jelentkezőkből álló csapatokat. A vitorlázás alapjait el lehet mondani 1-2 nap alatt, és rá is lehet érezni a vitorlázásra akár 1 nap után már… A Balatoni túravitorlázás során a Balatont meg lehet ismerni egy másik szemszögből is, a vízről… a csendes lakatlan öblök (még van ilyen!), a madárvilág, a természetközeli vizi élet, ez az amit én szeretek, és ez az, amit én meg szoktam mutatni.

2016. május: 5 hét folyamatos vitorlázás az Adrián. Minden évben a május egy ilyen pörgős hónap az Egyesületünknek! 2 egyhetes tanfolyam vitorlástúra, 2 egyhetes gyakorló vitorlástúra (Adria átkelés) és 2 4napos VMG flotta vitorlázás, így állt össze a májusunk. Április végétől már nyár van az Adrián, de még vannak jó szelek is, szóval ideális hónap a vitorlázásra és tanulásra és gyakorlásra. 2017-ben is valószínűleg a május Adriai vitorlázás lesz. Videókat lassan töltök fel az egyesületünk youtube csatornájára és a kép galériánkba…
Októberben folytatódnak a tanfolyam / gyakorló vitorlástúráink, a tanfolyam részletes leírása itt olvasható.Várunk minden érdeklődőt szeretettel, vitorlás tapasztalat nem szükséges! Az egyesületünk aktuális túrái itt találhatóak.
A július 16-23. közötti adriai vitorlástúránkon vannak még szabad helyek, és kezdő és nem vitorlázóknak is tudom ajánlani ezt a túrát.

Április: Felszabadult egy hely a május 21-28. közötti adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúrán, a tanfolyam részletes leírása itt olvasható.Várunk minden érdeklődőt szeretettel, vitorlás tapasztalat nem szükséges! Az egyesületünk aktuális túrái itt találhatóak.
Április 19.-én reggel levonatoztam Szombathelyre, ahol a Gothard Jenő Általános Iskolában meséltem a 3 éves szóló Földkerülő vitorlásutamról. 50 percet meséltem, és utána 45 percet kérdeztek a gyerekek, ilyen sok kérdés és ilyen jó kérdések még nem voltak az elmúlt 8 évben… 🙂 Igen már 8 éve annak, hogy visszaérkeztem… repül az idő. Nagyon szívesen mesélek iskolákban fiataloknak a Földkerülésemről, amikor itthon vagyok és időm engedi.

Március: 2016.03.06.-án a Járatlan utakon fesztiválon ismét mesélek a 3 éves Földkerülésemről (2006-9) és az óceáni vitorlázásról… Az utóbbi években egyre ritkábban mesélek, de ez egy nagyon izgalmas kezdeményezés és örülök, hogy ott lehetek. A helyszín a MÜSZI (Művelődési Szint) lesz. A Járatlan Utakon Fesztivál weboldalán megtalálható a teljes program, én 12:50-14:20 között az Előadó teremben mesélek. Szokás szerint beszélgetős jellegű előadás formában kötetlenül és őszintén. A program szervezője vandorboy. Jó szelet a Fesztiválhoz, remélem sokan leszünk a Járatlan Utakon…
boat2016

2016.03.01.-én megjelent egy írásom a www.porthole.hu vitorlás magazinba. A cikk címe: Velencei karnevál vitorlással / Útvonalunk: Izola – Velence – Chioggia – Rovinj – Umag – Izola / A cikkből néhány fontos gondolat: …az az én meggyőződésem, hogy egy gyakorló vitorlástúrán ki kell menni a viharba és meg kell tapasztalni mi is az. Minden tanulni vágyó vitorlázónak szükséges ilyen jellegű tapasztalás, egész pontosan aktív tapasztalás, vagyis kormányzás, vitorlakezelés és probléma megoldás viharban (ez egy feladat). Persze a csapat a legtöbb esetben közösen dönti el mit is akar (kimenni a viharba vagy nem), nem én találom ki, hanem közösen megbeszéljük, ezért vagyunk egy csapat…. A teljes cikk itt olvasható. Jó szelet hozzá! 🙂
boat2016

2016. február: A 2016-os karibi vitorlástúránkról írtam egy cikket a www.porthole.hu vitorlás magazinba. A cikk címe: Karibi vitorlázás – jövőre is megyünk! Útvonalunk: Martinique – St. Lucia – St. Vincent – Bequia – St. Vincent – St. Lucia – Martinique / A cikkből néhány fontos gondolat: A karibi vitorlázáskor ugyanúgy, mint az Adrián vagy akár a Balatonon nagyon fontos a szabályok ismertetése és betartása a vitorláson… a cikk záró sora „biztonság a legfontosabb” volt. A teljes cikk itt olvasható. Jó szelet hozzá! 🙂
boat2016

2016. január: 2016.02.19.-én az Ocean Sailing SE is kint lesz a Budapest Boat Show kiállításon
Egész pontosan a Decathlon standján leszünk kint ismét. Egy éve használom a Decathlon termékeit, és ha bárkinek kérdése lenne, nyugodtan keressen fel. Emellett az Ocean Sailing SE egyhetes adriai tanfolyam, gyakorló és mérföldgyűjtő vitorlástúráiról is tudok mesélni, akinek kérdése lenne, vagy aki szeretne jelentkezni bármelyik túránkra a Boat Shown megteheti. Idén is lesz egyhetes adriai gyerek vitorlástábor, kéthetes (Horváto. – Montenegro – Albánia – Görögo.) tengeri vitorlástúránk és májusban VMG flotta vitorlázásunk, amikor előreláthatóan 4 ugyanolyan vitorlással vitorlázunk és versenyzünk 4 napot…
boat2016

2015. december: az Ocean Sailing SE fejlődése az elmúlt években nagyon látványos volt.
Taglétszámunk: 2013-ban 10fő, 2014-ben 16fő és 2015-ben 56 fő volt már (és a levelező listánkon közel 400 sporttárs)! Az Egyesületünk nagyon örül minden érdeklődőnek, aki szeretne csatlakozni hozzánk. December 17.-én 18:00-kor lesz a közgyűlésünk a székhelyünkön és a tagjainkat, pártoló tagjainkat várjuk szeretettel! A www.meder.hu oldalam (fődomain) rank szintje 4-es, olyan, mint a www.sailing.hu oldalnak… és a reffering domain számom: 213, ami szintén nagyon magas. A www.meder.hu oldalam már több, mint 10 éves oldal és van olyan követője, aki már 10 éves olvass…

A MozICom FB oldalán is megjelent a player.hu oldalon leközölt interjú, amiben Méder Áron A Tenger Szívében című filmről mondta el a véleményét szakmai szemmel…
ATengerSziveben_meder_mozicom

2015. november: A vitorlás szezonnak soha nincs vége… A nov. 7-14. közötti adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúrán volt fürdés, napozás és sok-sok vitorlázás. A hajónk egy sportos és új (2015!) Elan 45-ös volt és szokás szerint mindenki átment a vizsgán (horvát tengeri B). Részletes túraleírás a meder.hu oldalon a blogon.

IMG_1873 IMG_1918.

2015. október: Vitorlázás minden korban 🙂 / mert itt nincs korhatár…
Gyakran kérdezik, hogy mi az átlag életkor a vitorlástúráinkon. A válasz mindig más, az egyik szeptemberi vitorlástúrán az egyik hölgy 70 éves volt, és nagyon ügyesen kormányzott és navigált, és a csapatban Ő volt a húzóerő! Az október mérföldgyűjtő vitorlástúráinkra (Horváto.-Olaszo.-Horváto.) több nyugdíjas is jött! Számomra a legkedvesebb korosztály a 65-100 közötti, már elég bölcsek és sokat tudok tanulni tőlük én is! A tengeri túravitorlázáshoz nem kell nagyon jó erőnlét és komoly erő, elég a nyitottság, kíváncsiság és minden korban megtanulható a vitorlázás!
1998-ban kezdtem a vitorlásoktatást a Balatonon és 1999-ben kezdtem szkipperkedni az Adrián. (1994 óta rendszeresen vitorlázok tengereken.) A szóló Földkerülésem befejezése után, egész pontosan 2010 áprilisa óta vagyis 6. éve szervezek és vezetek folyamatosan vitorlástúrákat és tanfolyamtúrákat az Adrián, a Földközin és az Atlanti-óceánon (plusz Karib-tengeren és a Csendes-óceánon). Az Egyesületünk célja, hogy évről évre jobbak legyünk, és a túráink is fejlődjenek.
6-7 éves gyerekeknek már érdekes lehet a tengeri vitorlázás, például az Adrián. Az egyhetes adriai gyerek vitorlástáboraink 11-12éves kortól ajánlott. Persze nyitottak vagyunk és minden kérést / kívánságot próbálunk teljesíteni.
A tanfolyam / gyakorló és mérföldgyűjtő vitorlástúráinkon nincs semmilyen korhatár! 🙂
Az Ocean Sailing SE aktuális túrái itt olvashatóak. Minden érdeklődőt várunk szeretettel, és a kor tudjuk nem számít! 🙂

2015. szeptember: Fotógalériáink folyamatosan frissülnek…
A legtöbb képünk a http://picasaweb.google.com/mederaron galériában található, ahol a képeket lehet osztani és véleményezni is. Ezt a galériát 2010 óta töltjük… 2010-11-ben itt volt még egy másik galériánk. Emellett az indafoto oldalon is van galériánk. A téma mindenhol és a fotókon a vitorlázás természetesen. 🙂

2015. augusztus: Kezdődnek az őszi tanfolyam / gyakorló vitorlástúráink és mérföldgyűjtő vitorlástúráink
Ha későn jelentkeztél és már nincs hely számodra jó időszakban ősszel, akkor jelentkezz már most a tavaszi gyakorló / tanfolyam és mérföldgyűjtő vitorlástúráinkra.
További információk (időpontok), jelentkezés: aron@meder.hu e-mail címen és a 06 20 273 84 23-as telefonszámon.
Tavasszal már márciustól kezdődnek a tanfolyam / gyakorló és a komolyabb mérföldgyűjtő vitorlástúráink (természetesen fűthető vitorlásokkal) és egészen júniusig tartanak.

20150521_144301

2015. július: Házasságkötés vitorláson…

IMG_1767

Június 20-27. közötti egyhetes Adriai vitorlástúrán történt a NAGY esemény a Galesnjak sziget mellett horgonyon Naplementében… A Galesnjak sziget egy szív alakú sziget és sokan szerelem szigetének is mondják emiatt. 🙂 Szóval egy vitorlástúrán bármi megtörténhet :-).

Az Ocean Sailing SE túrái: https://oceansailing.meder.hu/turak
#‎vitorlázás‬‪#‎vitorlástúra‬‪#‎tanfolyam‬‪#‎tanfolyamtúra‬‪#‎oktatás‬‪#‎vitorla‬‪#‎Adria‬‪#‎tenger‬

2015. június: …részletek egy kadét naplójából 🙂

Áronnal ironban
részletek egy kadét naplójából..
Ha bárki magára ismerne, az csak a véletlen műve
lehet​.

első nap – “Kezdetben teremté Isten az eget és a földet.”

Igen, ironban nem lehet vitorlázni. Ez azt a 0 fokos szöget jelenti széllel szemben, amit ha célzol kreuzolnod kell, szembe menni vele lehetetlen. Mégis, ha Áron mellett vagy gyakran érzed, ő arra megy, vagy épp Te mész arra általa. Hja hogy azt nem lehet?! Nincsenek szabályok, vagy csak elméletben, hogy megszeghesd őket. Van viszont ​a szél a víz a hajó, te és a többi kadét meg persze a kőkemény való.  Áron alszik, vagy csak csukva a szeme: időtlen utazás. „Old meg!” Ez a fő tanítás: old meg! Először vagy a kormánynál, miközben a két vitorla mellett még ​spí is dagad a 12 csomós szélben? Hm… old meg. Remeg a lábad? S asszed ez nehéz?

​Hát n​em az. Az Adrián amúgy sem lehet egy ilyen hajót felborítani. Hjaa, hogy ezt Te nem tudtad!? Áron feljön, körbenéz, látom a szemén konstatálja, rosszul vannak trimmelve a vitorlák, s látja a vitorlázatnál csak az épp soros kormányos néz ki rosszabbul. Mi igazából már annak is örülünk, hogy szélben van a hajó. Ránk néz és szenvtelen hangon megkérdezi: „Ki megy fel?” „Fel?! Hova fel? Ugye nem az árbocra gondolod​? Hát ki menne Áron: mondjuk a jó Isten. Az. Áron, nem látod, hogy itt mi kitartó élet-halál harcolunk az elemekkel?”  Ez van a tekintetünkben, de tudjuk ez csak egy kis szél, nem a vihar. Így végül Máté, aki az önkéntes katonai egyhetes extrém kiképzésen is csak ​utolsó előtti nap kolompolt, jelentkezett. Mi pedig felhúztuk. Még integetett is. Nem is értettük, mi nem élveznénk ezt most. Csak mikor leengedtük, láttuk, milyen is a színe. Zöld, szürke és kék. Talán valami halloween partin hord ilyen sminket az ember. Még fel se fogtuk, Áron megkérdezte: „Hozzak egy zsepit?” A választ ugyan nem értettük, de biztattuk Áront, hozza csak fel azt a zsepit, mi örülünk, hogy nem kell lemászkálni és kapaszkodhatunk valami vastag erősben mindkét kézzel. Máté meg annak, hogy kemény küzdelemmel végülis elért a hajó farába. Arról persze hallgat a mély, mennyi rókát látott már. Mi minden lehet az Adria fenekére süllyedve?! Hány törött tányér? Szakadt vitorla? Mennyi minden eshetett már be egy-egy bénázásnál? Hát ilyen van. A charter hajókon elfogadható veszteség a törött pohár, tányér is..

………

hetedik nap “Mikor pedig elvégezé Isten hetednapon az ő munkáját, a melyet alkotott vala, megszűnék a hetedik napon minden munkájától, a melyet alkotott vala”

A fedélzetre érkezett utolsó nap​ reggel a vizsgázó kadétok egyikének szülő párosa. Fater 60-on túl szemüvegben, muter ​molett, ​joviális arccal​, töri a magyart. Már ekkor kajánul vigyorog magában az ember. Eszébe jut, milyen is az első nap. Nekik most ez lesz az… Tegnap még jóízűen gondoltunk rájuk, milyen kedvesek, hogy sütit is hoztak, de immáron láttad a széljelentést a 20 csomóval, amire ők tutkó nem készültek a pulóverük alapján​. Bár vastag, de át fog rajta fújni a szél. Ezt Te már jól tudod. Finoman mondod is nekik. Nem értik. S tovább kuncogsz, mikor Áron beléjük diktál egy-egy stugeront tengeri róka ellen. Ám a valóság majd felülműlja a legmerészebb flessedet is. Távolodunk a kikötőtől, a hajó dől. 7 csomós a sebesség, egyenletes a szél. Laza forduló. Vitorlázás. Megint forduló. Már a harmadik forduló megy el eseménytelenül, mondhatni ahogy a nagy könyvben írva vagyon. Vitorlák trimmelve, kormányos lazán. A hét nem telt el eredmények nélkül: már úgy jársz a vitorláson, hogy nem kapaszkodsz állandóan, hallod ha a vitorla lobog, tudod mikor bénázol, s hogy legközelebb nem fogsz, minden csak egyre jobb lesz. Már szinte unalmas…20 percig legalább ezen a takkon mentek s így készítheted a müzlit, miből Áron is kért. Egy kadét elég fenn: l​emész a szalonba​. Otthonosan elkészíted a két joghurtos müzlit s tolsz bele egy-egy kanalat. Mikor kidugod a fejed egyensúlyozva a két müzlivel​, akkor hasít beléd a kép: nem a kadét társad, de a fater van a kormánynál. Úristen, a fater?!​ ​J​ól látok!? Elkéstem,​ már vágódik át a bumm: BUMM!!! A​z ​volt gyorsabb vagy a helyzet​ felismerés, mindegy is​: fals halzolás, pillanatnyi lobogás.. csörömpölés. Hjaa a tányéros szekrény ajtaját úgy hagytad.  Miközben mented a joghurtos müzlit a kezedben, mely lényegében az egyetlen ép edény a hajón,​ hátad a wc ajtónak támasztva és nézve a krátert, ​amit a két tucat tányér karistolt a kemény, eddig majd ​hibátlan padlóba, csak röhögsz halkan, hogy senki ne hallja: Áron, már megint iron…

​R​.Z., Távol az Adriától, 2015.04.27

2015. május:  Háromnapos elméleti tanfolyam a horvát B tengeri jogosítványhoz Budapesten

2015-től az Ocean Sailing SE a tagjai számára (legyél Te is tag!) háromnapos elméleti tanfolyamot szervez a horvát B tengeri jogosítvány megszerzéséhez Budapesten. A vizsga Horvátországban van. Az elméleti tanfolyam minden esetben kis vagy mini csoportokban történik a minőségi oktatás miatt. Az elméleti tanfolyam célja a sikeres vizsga mellett a valódi tudás átadása, mert tudjuk, hogy a tenger nem kér papírt…
Lehetséges személyes konzultáció is, ebben az esetben gyorsabban és hatékonyabban történik a vizsgára a felkészítés.

Az elméleti tanfolyam témái:
1. Part menti navigáció és térképismeret (navigációs szerkesztések térképen)
2. Kitérési szabályok (COLREG)
3. Tengeri hajók fény- és hangjelzései
4. Rádiókommunikáció, segélyhívás
5. Tengerjog, nemzetközi szabályok
6. Meteorológia, időjárás az Adrián
7. Kishajó felszerelései és hajógépészet
8. Biztonság

* Az elméleti tanfolyamainkon főleg RYA tananyagokat használjuk, kiegészítve Jachtnavigátor I-II.-vel (ami legjobb magyar tengeri hajózási tankönyv).

A 3 napos elméleti tanfolyamot hétköznapként 18:00-20:00 között tartjuk, címünk: Bp., IV. ker. Türr István utca 21. További információ, időpontok és jelentkezés Méder Áronnál. Elérhetősége: aron@meder.hu ill.  +36 20 273 84 23

Az elméleti tanfolyam után vagy előtt minden tanulónak javaslom, hogy vegyen részt egyhetes Adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkon is. Egy hét alatt nem lehet megtanulni tengeren vitorlázni! A tapasztalatunk azt mutatja, hogy átlagosan 4-5 hét kell ehhez. Viszont erős Balatoni vitorlás tapasztalat esetén akár 1-2hét tengeri vitorlázás után is lehet önállóan vitorlázni a tengereken. Célunk, hogy a tanulóink minél korábban önállóan vitorlázzanak. Természetesen mindenkit továbbra is szeretettel várunk túráinkra, akkor is, ha már önállóan is vitorlázik a tengereken.

Békét és Szelet!
Az Ocean Sailing SE csapata

2015. április: Szezonkezdés jó tanácsokkal

Sok előrelátó vitorlázóhoz hasonlóan, én már januárban eldöntöm merre és mikor szeretnék vitorlázni. Számomra a hajózás az elsősorban vitorlázás. Szoktam néha motorcsónakozni is, de az tőlem az kicsit távolabb áll. A vitorlázásban szeretem a csendet és azt, hogy közelről érzem a természetet, vagyis a szél és a hullámok erejét. Mivel közös vitorlázásaink egyesületi keretek közt zajlik, ezért is fontos, hogy a 2015-ös vitorlás terv már most januárban látható legyen a tagság és az érdeklődők számára, hogy így jobban tudjanak tervezni a közös túráinkkal. Természetesen a tagság túra javaslatait is beépítjük a közös éves vitorlás tervünkbe.

Azok számára, akik még soha nem vitorláztak, de szeretnék kipróbálni ezt a sportot, helyszínnek a Magyarország tavait javasolom, például a Balatont. A mi Egyesületünk (Ocean Sailing SE) és más egyesületek is szoktak szervezni egynapos próba vitorlázásokat. A mi egynapos Balatoni vitorlázásunk koncepciója, hogy a vitorlás gyakorlat alapjait tanítom egy reggeltől estig tartó közös vitorlázáson, tehát a gyakorláson van a hangsúly. Ezután már az érdeklődő jobban el tudja dönteni, hogy tényleg érdekli ez a sport a továbbiakban. Szerintem az első vitorlás élmény nagyon fontos, kulcsszerepet játszik a sport folytatásában. Az Ocean Sailing SE keretében a vezetésemmel minden évben több hetet vitorlázok kezdő vitorlázókkal, a mi induló kikötőnk Almádi vagy Fűzfő szokott lenni.

Amikor szezonkezdésre készülünk érdemes kicsit elméletben felfrissíteni a télen nem használt tudást. Erre az Internet is nagyon jó lehet, például az Ocean Sailing SE blogján: oceansailing.blog.hu, amin heti rendszerességgel írok anyagokat oktatási célból. Nagyon fontos agyban is felkészülni, és ehhez nagy segítség olvasni és tovább tanulni a hajózásról.

Sokan a szezonkezdést a Budapest Boat Show-val érzik már, ami februárban kerül megrendezésre. Az biztos, hogy sok újdonságot, új hajókat és motorokat lehet megtekinteni. Az Ocean Sailing SE is kint lesz idén a Decathlonnal közös standon. Ha valaki arra járna, ugorjon be hozzánk is!

Ha valaki tengeri vitorlázásra készül, akkor ajánlott gumicsizmát és komolyabb vízhatlan nadrágot és kabátot is beszereznie. Erre is jó alkalom a Boat Show. Az Adrián sokféleképpen lehet vitorlázni, én azt ajánlom, hogy a vitorlázás mellett a természetre is figyeljünk. Az Adrián a horvát területen 1087 sziget található és ebből több mint 1040 lakatlan… több nemzeti park is van, tehát bőven van látnivaló.

Az Ocean Sailing SE szervezésében tavasszal és ősszel vezetek egyhetes Adriai gyakorló / tanfolyam vitorlástúrákat. Az Adriai tanfolyamtúra azok számára érdekes, aki szeretnének tengeri hajós jogosítványt szerezni és szeretnének egy hetet gyakorolni, túrázni.

Szervezni szoktunk továbbá nyáron nyaraló vitorlástúrákat, ahol nem a gyakorláson van a hangsúly, hanem az Adria megismerésén. Családok és baráti társaságok számára is szoktunk szervezni egyhetes Adriai vitorlástúrákat.

Az év első kifutása előtt vagy a szezon legelején az összes fontos kötést gyakorolja együtt a csapat, hisz előfordulhat, hogy valaki elfelejt egy-egy kötést. Jobb ha ez a parton derül ki. Emellett szezon elején az alapgyakorlatokra (motorral és vitorlával) is nagyobb hangsúlyt fektetek sok gyakorlással.

Hogyan kell kezdeni a vitorlás szezont?

 1. Fizikai felkészültségre szükség van a hajón. Általános erőnlét növelés fontos tavasszal a szezon kezdés előtt. Én futni szoktam heti néhány alkalommal, plusz fekvőtámasz, guggolás, hasprés, lábemelés és húzódzkodás. Nem csak a versenyvitorlázóknál, de a túravitorlázóknál is jó egy általános erőnlét, hogy élvezetesen sportosan tudjunk vitorlázni.
 2. A ruházat ellenőrzése, karbantartása és cseréje is egy tipikusan tavaszi feladat. A vízhatlan ruhákat szükséges kezelni néhány év után, mert különben elveszítik a vízhatlan tulajdonságukat. Tipikusan a kesztyűket évente szokás cserélni, mert egy év intenzív vitorlázás után elszakadnak általában a jó minőségűek is. A bőr csizma és a bőr cipő sok törődést igényel, ha sokat használjuk. A Balatonra bőven elég egy egyszerű gumi csizma, de az Atlanti-óceán északi részére, ahol 2012 óta sokat vitorlázok oda fontos a bőr csizma. Tehát termék választáskor az a legfontosabb, hogy hol és milyen gyakran használjuk. A kiegészítő felszerelést is érdemes átnézni, mert néha egy kis apróság miatt érezzük kényelmetlenül magunkat a hajón…
 3. Információgyűjtés azokról a helyekről, ahol vitorlázni fogunk (térképek, útikönyvek és meteorológia információk begyűjtése). Érdemes szintén a hajóról is utána olvasni, amin vitorlázni fogunk. Például fontos a hajó polár diagramja, mikor, ki tervezte és milyen célra… Olvasva az Internetes fórumokat, néha 1-1 hajótípusról típushiba derül ki. Jó ha mi erre is felkészültek vagyunk.

Hogyan kell elkezdeni vitorlázni?

 1. Próbavitorlázást szoktam javasolni mindenkinek mindenféle tanfolyam előtt, hogy kicsit tapasztaljon a tanulás előtt. A próbavitorlázás azért is jó, mert lazább, életszerűbb és nem kell tanulni, nem kell gyakorolni, hanem azt csináljuk, ami jól esik. Szerintem a próbavitorlázás a legjobb kezdés, főleg, ha úgy csináljuk, hogy őszinték vagyunk, és bármit lehet kérdezni (rossz kérdés nincs!) közben és semmi nem kötelező, egyszóval szabadság! A próbavitorlázáson nagy szerepe van a ráérzésnek is. Vagyis annak, hogy nemcsak az elmélet alapján akarjuk megérteni a hajót, hogy hogyan is működik, hanem figyelünk a hajóra, hogy mit is szeretne, és ezáltal elkezdjük érezni a hajót.
 2. A másik út egyből beiratkozni egy vitorlásiskolába a Balatonon például. Egy hét alatt meg lehet tanulni vitorlázni és utána le is lehet vizsgázni.
 • Egy Balatoni több napos körbevitorlázási túra is egy nagyon jó következő lépés lehet. Az Ocean Sailing SE is szervez több napos vitorlástúrákat, de akár friss hajóvezetői jogosítvánnyal is el lehet indulni óvatosan a Balaton körül egy jó csapattal. A lényeg, hogy el kell kezdeni tapasztalatot gyűjteni.
 1. Vitorlázni tanulni könyvekből és filmekből is lehet, sőt a sikeres vizsga után is szükséges!
 2. A tengeri vitorlázást el lehet kezdeni tavi vitorlás tapasztalat nélkül is, de én javasolni szoktam, hogy a Magyar Tengert, a Balatont tapasztalja meg mindenki mielőtt a tengerre száll. Az Adria nagyon jó kezdés lehet a tengeri vitorlázáshoz. Szerintem a legjobb egyhetes Adriai vitorlázásra menni és megtapasztalni, majd utána eldönteni, hogy érdekel-e a tanfolyam és a képesítés.

A tengeri vitorlázás alapjainak megtanulásához egy hét elég lehet, de a szükséges tudáshoz több hét tapasztalata kell. Az igazi vitorlázó egy életen át tanul.

Méder Áron (aron@meder.hu / www.meder.hu), Ocean Sailing SE (www.oceansailing.meder.hu)

gyakorloturak02

2015. február: A Decathlon és az Ocean Sailing SE együtt a Budapest Boat Show-n

Idén is kint lesz az Ocean Sailing SE a Budapest Boat Show, ahogy tavaly is kint voltunk… nálunk ez hagyomány már 🙂 A téma a vitorlázás lesz természetesen és minden érdeklődőt várunk szeretettel! Elérhető vitorlás termékek a Decathlontól és elérhető vitorlázás az Ocean Sailing SE-től. Közös mottónk: A vitorlázás mindenkié!
~_/) ~ ~_/) ~ ~_/) ~ ~_/) ~ ~_/) ~ ~_/) ~ ~_/)
1-2-3napos Balatoni vitorlázás nem vitorlázó és kezdő vitorlázók számára. Egyhetes Adriai gyakorló / tanfolyam vitorlástúrák kezdő vitorlázóknak is akár. 

Budapest Boat Show helyszíne: Hungexpo, 1101, Bp. Albertirsai út 10. / Időpont: 2015.02.12-15.

Decathlon_FBevent_boatshowBoat_Hun_logo

2015. január: Szilveszteri Adriai vitorlástúra (2014.dec.27.-2015.jan.2.)

2005-ben szerveztem és vezetem Adriai vitorlástúrát szilveszterkor először és most 2014-ben ismét. A szilveszteri Adriai vitorlázástúrából hagyományt csinálunk az Ocean Sailing SE-ben, szóval minden évben lesz, és már most is lehet jelentkezni 🙂

Rövid leírás a 2014-es szilveszteri Adriai vitorlástúráról. Hajó: Elan 384 Impression (3 kabin + 2 mosdó) végig latnis nagyvitorlával. Sportos és gyors túravitorlás és nagyon kényelmes, szeretem ezt a típust. A hajón hatan voltunk (férfi-nő arány 50-50%, szerintem így a legjobb) és csupa érdekes ember jött ismét össze. Útvonal (200tmf): Sibenik – Brac sziget, Lucice öböl – Hvar sziget, Stari Grad – Brac sziget, Milna város – Primosten – Sibenik. Időjárás: vasárnap (dec. 28.) megérkezett a bóra és csütörtökig fújt. Péntek kivétellel 32-42csomós szeleink voltak és nagyon hideg (egyik éjszaka -6fok). Csak kedden (dec.30.) nem mentünk ki vitorlázni, mert akkor 55csomós szelet mértek. A csapat úgy szavazott, hogy inkább várunk és parti programokat csináltunk (kirándulás, városnézés és jégszobrászat!). Ez egy gyakorló túra volt, tehát a résztvevők gyakoroltak. A szokásos gyakorlatok: kikötői manőverek (pl. egyhelyben megfordulás orrsugár nélkül / oldalt és háttal parkolás kikötőben), horgonyzási gyakorlat, bójára állási gyakorlat, MOB (ember a vízben gyakorlat), halzolás erős szélben, reffelés erős szélben, heave to, emergency tiller használata erős szélben stb. volt emellett tengeri vitorlázás elméleti oktatás is (navigáció, heavy weather sailing technikák stb.) és a hajót is megismerte mindenki alaposan. Minden este fűtöttünk a kabinokban és így nem fáztunk egyáltalán. Az éjszakai vitorlázáskor (3 alkalommal) forró teával és levessel tudtuk ’túlélni’. Tényleg hideg volt, de mindenkinek volt sok aláöltözete, vastag kesztyű, sál, sapka és a sprayhood megfogta a becsapó hullámokat. Alapvetően mindenki jól kezelte a helyzetet, mert tudta mindenki, hogy hova jön és mi várható és ez volt igazából izgalmas a vitorlázásban. Ilyen lehet vitorlázni az Antarktisz vizein jó időben… 🙂 A szilveszter éjfél Brac szigeten, Milna városában ért. Kis város, de volt minden: tűzijáték, színpadi program és tombola… A hajón is volt nekünk pirotechnikai eszközeink és így mi is hangosak voltunk 🙂 Pezsgők és melegítő italokból szintén jól fel voltunk szerelve… Milna város központjában kötöttünk ki, szóval a hajó parti és a városi parti 100méterre volt egymástól. 🙂 Másnap és még utána is lencsét ettük nagy mennyiségben, szóval a hagyományokat követtük… reméljük bejön 🙂 Az Ocean Sailing SE videócsatornájára feltöltöttük videókat, ha érdekel itt vannak: https://www.youtube.com/oceansailingse Továbbá képek a galériában.

BÚÉK és jó szelet mindenkinek!

Méder Áron

20141231_144340 (Hvar szigeten)

Hírek 2014-ből:

A fitoplankton mérést az Ocean Sailing SE 2014 tavasza óta végzi. Ha érdekel a téma, akkor itt olvashatsz erről hosszabban. Minden érdeklődőt szeretettel várunk az óceánok és tengerek fitoplankton mérésének projektjében.

Phytoplankton

Az Ocean Sailing SE videótárai: https://www.youtube.com/user/oceansailingse és http://indavideo.hu/profile/OceanSailingSE
Videók a gyakorló / tanfolyamtúrákról. Például: hasznos csomók, spinakker használat és egyéb gyakorlatok.

you_tube

Az Ocean Sailing SE blogja: http://oceansailing.blog.hu
Hetente friss bejegyzések a vitorlázás témájában, főleg tengeri és óceáni vitorlázás.

bloghu

Ocean Sailing SE fent van a Google közösségek között is: itt. Csatlakozz és így minden információt azonnal megkaphatsz. A téma természetesen a vitorlázás (túrák és érdekességek).

googleplusz

Az Ocean Sailing SE követhető az Instagramon is: itt. Képek és videók a túráinkról és tanfolyamainkról.

insta

Az Ocean Sailing SE követhető a Tumblr-en is: itt. Laza blog jellegű és gyakoriak a nagyon rövid bejegyzések.

tumblr.

Az Ocean Sailing SE követhető a Twitteren is: itt. Hetente hírek, ami belefér 140 karakterbe… 🙂

twitter

Az Ocean Sailing SE kiállító lesz a Balaton Boat 2014-en. Időpont: 2014. május 2.-4. / Helyszín: Balatonlelle BAHART kikötő. Mindenkit várunk szeretettel!

lelle_boat_show

Az Ocean Sailing SE (oceansailing.meder.hu) a tengeri és óceáni vitorlázást szeretné bemutatni az érdeklődőknek. A MiniTransat 2013-as projekt (2012-13-as versenyek) kapcsán az óceáni versenyvitorlázásról lesz fim és képvetítés és emellett a tengeri túravitorlázásról is lesz anyagunk. 2014-ben az Egyesületünk főleg tengeri túrákat szervez az Adrián és a Földközin és erről is lesz anyagunk kint.

Balaton Boat Nemzetközi Vízisport- és Szabadidő Kiállítást a Balatoni Hajózást Zrt. 15. alkalommal rendezi meg. 2010-ben részt vettem már ezen a kiállításon, az akkor megjelent könyvemet (Békét és Szelet!) itt is bemutattam és Carinát meg lehetett itt is tekinteni. Carina azóta is a Lellei BAHART kikötőben pihen… Köszönet érte a BAHART-nak!