Katamarán tréning az Adrián

2024-ben az Ocean Sailing SE szünetelteti a katamarán tréningeket.

Elérhetőségünk: mederaron@gmail.com / +36 20 273 8423

Az oktatási alapelveink ugyanazok, mint minden tanfolyamunkon:

  1. Safety first! Vagyis első a biztonság, és a ‘safety briefing’ kihangsúlyozása.
  2. Seamanship megértése és alkalmazása, vagyis a ‘jó tengerész gondossága’.
  3. Double-check és a cross-check megtanítása és alkalmazása a hajózásban.
  4. KISS alapelv alkalmazása vagyis egyszerűség mindig mindenben (‘Keep it simple stupid’).
  5. RYA oktatási anyagok alkalmazása
  6. Gyakorlat központú tréningek (tapasztalati tanulás – EXL)
  7. Outward bound elveinek a tanfolyamokba való integrálása
  8. Megtanítani a megtaníthatatlant (élménypedagógiai módszereket használva)

 

Célunk, hogy a tanulóink minél hamarabb kezdjenek önállóan hajózni, mert ‘élesben’ lehet igazából megtanulni vitorlázni.

Tematika: egyhelyben megfordulás / rávezető kikötési gyakorlatok / kikötési gyakorlatok (oldalra és farral) / catwalk katamaránnal / spring kötelek és pufferek használata kikötői manővereknél / horgonyzási gyakorlat / bójára állási gyakorlat orral és farral / MOB gyakorlat / vitorlák kezelése és helyes beállítása / reffelési gyakorlat / éjszakai pár órás vitorlázás / passage plan.

A témák, amiket érintünk a tréning során gyakorlati oldalról: COLREG / VHF rádió kezelés / időjárás az Adrián / a jó shelter ismérvei / partközeli navigáció / vészhelyzet a hajón / vészkormányzás /  motor ismeret / safety brifing / meteo brifing / a katamarán stabilitási görbéje / katamarán veszélyei és hol nem ajánlott katamaránozni.

Az intenzív katamarán tréningünk során is a ‘tervezés – cselekvés – értékelés – alkalmazás’ körforgásban vagyunk benne, mint a klasszikus tapasztalati tanulás esetén. Az értékelés döntő fontosságú szakasz a folyamatban. A magvalósításnál hagyni kell hibázni a tanulót, és figyelni kell mindenre.
Értékelés: mi történt? mi volt a lényeges? hogyan tovább?

Oktatóink:

Kláris Zsolt, 20 éve vitorlázik és versenyzik a Balatonon és a tengereken. Rendszeresen szkipperkedik az Adrián, a Fölközi-tengeren, a Karib-tengeren és Seychelle-szigeteken. Emellett több hajószállítást is vezetett a Földközi-tengeren és az Atlanti-óceánon, és még az Atlanti-óceánon is átkelt. A legtöbb vitorlásútját katamaránnal teljesítette, és így ebben van a legnagyobb tapasztalata. 8 éve van saját vitorlása az Adrián, és így majd a hajókarbantartásról is sokat tud majd mesélni. Tanfolyam, amiket tart: katamarán tréning (félhetes) / gyakorló túrák katamaránnal B vizsgával együtt (kombinált tanfolyam: elmélet + gyakorlat)

Bukta Tibor (Higi), 30 éve vitorlázik, és 2000 óta a tengereken is. Az Adriát jól ismeri, sőt a Földközi-tengert és a Karibot is. 2008 óta oktat az Adrián. Tanfolyamok, amiket tart: adriai gyakorló vitorlástúrák egytestűvel (egyhetes vagy félhetes) / katamarán tréning (félhetes) / gyakorló túrák horvát B tengeri vizsgával együtt (kombinát tanfolyam: elmélet + gyakorlat)