Horvát C kategóriás tengeri hajóvezetői tanfolyam

A következő tanfolyam időpontja: 2024. november

Évente négy alkalommal, tipikusan tavasszal, ősszel és télen szervezünk horvát C kategóriás tengeri hajóvezetői tanfolyamot (magyar és angol nyelven) Zadarban. A “C” Boat leaders’ Licence nemzetközi képesítés kiterjesztése: nemzetközi, tehát minden tengeren érvényes / kereseti célú, alkalmas munkavállalásra vagy vállalkozás működtetéséhez / max 12 fő / motorosra és vitorlásra is / 30 BRT hajóméretig / tengeren a parttól korlátlan távolságig érvényes (óceáni kategória) / tartalmazza a VHF rádiós képesítést.

Tematika: navigáció, COLREG, tengerrajz, hajó műszaki jellemzői, gépészet, környezetvédelem, tengeri jog, hajóvezetési ismeretek (elmélet és gyakorlat), VHF rádiózás, meteorológiai ismeretek, GMDSS alapismeretek, hajózási biztonság, elsősegély. Az elméletet magyar nyelvű tananyagból sajátíthatják el a jelentkezők. Érdemes letölteni a ‘Colregs: lights and shapes’ applikációt, ami gyakorlásra nagyon ajánlott. (Emellett van még a ‘vessel lights’, illetve több jó applikáció a témában.) A C tanfolyamunkon több tapasztalt horvát hivatásos kapitánnyal is előad, amitől még színesebb ez a képzésünk.

Az orvosi vizsgálatot Budapesten is meg lehet csinálni Dr Torzsa Péternél (budaihajoorvosicentrum.hu, 0670-796-8519) és Dr. Melles Imrénél (hajoorvos.hu) vagy Zadarban péntek kora reggel.

Az alapfokú angol nyelvismeret követelmény a tanfolyamon, mert a vizsga angolul történik, illetve a tengeri vitorlázásnak a nyelve az angol. A tanfolyam kétnyelvű és a fontos hajós és vitorlás szakszavakat közösen megtanuljuk angol nyelven is.

A részvétel feltételei:

  • betöltött 18. életév
  • útlevél vagy személyazonosító kártya
  • 1 db igazolványkép (3 cm * 3 cm)
  • orvosi vizsgálaton való részvétel (része a tanfolyamnak)

Program:

  • Csütörtök esti órák: érkezés, szállás elfoglalása
  • Péntek: reggel orvosi vizsgálat, elméleti órák egész nap
  • Szombat: elméleti órák egész nap
  • Vasárnap: délelőtt elméleti órák és délután fakultatív tanfolyam (nem kötelező, ismétlés és házi vizsga)
  • Hétfő: délelőtt gyakorlati órák, kora délután vizsga

A C tanfolyamunknak része a mérési gyakorlat szextánssal. (A szextáns tengeri navigációhoz használt kéttükrös szögmérő, amellyel égitestek helyzetét lehet mérni a horizonthoz viszonyítva.) Emellett téma a csillagászati navigáció is az érdeklődők számára. Innen letölthető egy rövid és gyakorlatias leírás a  csillagászati navigációról magyarul és innen pedig letölthető  angol nyelven is. A fontos táblázatok: 2024-es Nautical Almanac. Ennek a gyakorlata élesben a 3. és az 5. szintű gyakorló vitorlástúránkon történik (offshore/ocean training).


További téma az árapályszámítás secondary port esetén a ‘Tide Table’ alapján, és árapályáramlás meghatározása a ‘Tidal Stream Atlas’ alapján. Mindkettő esetén a REEDS Small Craft Almanac kiadványt használjuk. Ennek a gyakorlata élesben a 4. szintű Hollandia – Anglia – Hollandia gyakorló vitorlástúránkon történik.

További információ és jelentkezés: mederaron@gmail.com e-mail címen és a +36 20 273 84 23-as telefonszámon.

A kezdő és nem gyakorlott vitorlázóknak inkább a horvát B tengeri jogosítványt ajánljuk, ami nálunk 2021 óta már online formában érhető el. Ezt a jogosítványt EU-n belül elfogadják (max 12 fő, max 30 BRT és a parttól 12 tmf-ig), soha nem jár le és nem kell orvosi vizsgálat sem.

Az egyik leginkább ajánlott vitorlás programunk: egyhetes adriai gyakorló / tanfolyam vitorlástúra (horvát B tengeri vizsgával).

Jó szelet!