FITOPLANKTON – Secchi-korong

FITOPLANKTON – Secchi-korong

A tengeri fitoplanktonoknak tulajdonítják a fotoszintézis körülbelül 50%-át a Földön. A plankton táplálékláncban központi szerepet játszik, hasonlóan a szén-ciklusban is, mely erősen befolyásolja a Föld éghajlatát.

A fitoplanktonok a tenger felszínen élnek, így különösen érzékenyek a tenger felszínének hőmérsékletére. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a múlt század fitoplankton bősége jelentősen hozzájárult a jelenlegi globális éghajlatváltozáshoz, s az emelkedő tengerfelszín hőmérséklet miatt csökken jelenleg a fitoplankton koncentrációja.

Egy rövid háttér információ a projektről: Két évvel ezelőtt egy csapat kanadai tengeri kutató arról számolt be, hogy a fitoplankton az óceánokban globálisan 40%-kal csökkent 1950 óta az éghajlatváltozás miatt. A tanulmány vitát váltott ki a tengeri kutatók között, mivel néhányan pont az ellenkezőjét tapasztalták. Az ellentmondó tapasztalatok oka az adatok hiányának köszönhető, hisz azok a hatalmas óceánok igen kis részéről származnak. Mivel fontos szerepet játszik az egész tengeri táplálékláncban, meg kell tudni, hogy hogyan és miért változik koncentrációjuk, és ez a pont, ahol az önkéntesek segíthetik tudományt.

Sokkal többet kell megtudnunk ezekről a változásokról, és az önkéntesek ebben segíthetnek egy egyszerű berendezéssel, az úgynevezett Secchi koronggal és a Secchi Applikációval.

A projekt célja megkérni hajósokat, hogy segítsenek a tengeri planktonok a lehető legnagyobb globális felmérésében. A hajósok a mérésekben, és a mért eredmények beküldése mellett a projekt ismertetésében és népszerűsítésében is tudnak segíteni.

A Secchi korong egy kör alakú fehér lemez, melyet Pietro Angelo Secchi 1865-ben használt először a víz átláthatóságának mérésére a tengerekben és tavakban. A lemez egy kötélre van erősítve, és a láthatósága határáig kell lassan lefelé ereszteni a vízben. A mélységet, ahol a lemez már épp nem látható, Secchi mélységnek nevezzük, és jellemzi zavarosságát, amit az óceánokban elsősorban a fitoplanktonok okoznak.

https://www.facebook.com/SecchiDisk

http://en.wikipedia.org/wiki/Secchi_disk

Az Egyesületünk Secchni-korongja, amivel az Adrián, Földközin és az Atlantin is mérünk:

IM007434 IM007436

A tengeri fitoplanktonok:

phytoplankton_types

Ha szeretnél segíteni vagy érdekelnek további részletek írj bátran az aron@meder.hu e-mail címre. Jó szelet! Áron