MOB – Ember a vízben!

30 éve kezdtem a tengeri vitorlázást… amióta nem versenyzek az Atlanti-óceánon és nyugisabb családi életet élek, azóta ‘csak’ 20 hetet vagyok vízen egy évben. Éles „Ember a vízben!” (MOB) helyzetem már volt több alkalommal is…

Az egyik legemlékezetesebb  MOB 2011-ben történt amikor csapattal vitorláztam át a Csendes-óceánon és egyik este (sötétben) beesett egy hölgy a hajóról. A férje rögtön utána ugrott, így egyből két „Ember a vízben!” eset lett… Ez Francia Polinézia és a Cook szigetek között közepén történt, a szigetektől messze… Pár percen belül kimentettük a házaspárt, köszönhetően a jó csapatnak, mert mindenki jól végezte a feladatát. A házaspár annyira kimerült, hogy utána 16 órát pihentek a kabinjukban… 

Mit is tettünk pontosan? Mit kell ilyenkor tenni? Mi az RYA módszer a MOB esetén? 

Először is a megelőzés: éjszakai vitorlázáskor és viharban, ha a legénység a kokpitből a fedélzetre megy, akkor használni kell a biztonsági hevedert (safety harness). Ez a legfontosabb szabály! Lehetőleg olyan mentőmellényt használjunk, ami egyben heveder is. Vezetőkötelet kell kifeszíteni a hajó fedélzetén (jackline) és munkavégzéskor ebbe vagy egyéb biztos helyre be kell csatolni a hevedert (Clip on!).

A mi esetünkben 2011-ben a Csendes-óceánon az történt, hogy egy tintahalat fogtunk és a hölgy a fürdőplatformra ment megpucolni (amit én nem is láttam). Mint később kiderült nem volt térlátása és emiatt becsúszott. Nem volt vihar, 3/4 szélben vitorláztunk 5-6 csomóval 12-16 csomós szélben.

Tanulság az is, hogy fontos ismerni a legénység felkészültségét és egészségügyi korlátait (pl. tud-e úszni).

Nincs olyan, hogy legjobb MOB manőver, amely minden esetben alkalmazható. A szél, a hullámok, a legénység és a hajó  egyaránt befolyásolja, hogy melyik manőver a megfelelő.

Veszélyes helyzetekben azonban a fedélzeten mindig érvényes a következő:

  1. A kapitánynak és a legénységnek ismernie kell a hajóját vagyis hogyan viselkedik a hajó különböző körülmények között (vitorlával, motorral, viharban stb.).
  2. Sok MOB manőver gyakorlás ajánlott, mert még a tapasztalt kapitányok is néha nehezen tudják a MOB manővert megcsinálni.
  3. Fontos, hogy egyértelműen ki kell osztani a feladatokat a MOB manőver során.

Motorral: Egyes MOB manővereknél a motort is használjuk. Van az az eset, hogy egyből motort indítunk és leszedjük a vitorlákat. MOB esetén a lényeg a sebesség, hogy minél hamarabb visszaérjük az emberhez (3 perces szabály). A hajót megállítják a vízben lévő ember mellett, és azonnal üresbe tesszük a motort (a propeller biztos ne okozzon sérülést). Az ilyen manőver előnye, hogy a szél nem kap bele a vitorlákba, és így a hajó kevésbé sodródik el. Mivel azonban a legénység kezdetben a vitorlák levonásával van elfoglalva, fennáll a veszélye annak, hogy a sérült eltűnik.

1. MOB manőver – müncheni manőver

Ha valaki beesik a vízbe, akkor gyorsan fordulás, de ne húzzuk át az orrvitorlát (heave-to), majd a kormánnyal a szél felé kell kormányozni. Ez a manőver alkalmas egykezes vitorlázásra, de gyors cselekvést, gyakorlatot és a hajó sodródásának ismeretét igényli. Ha elsodródik a sérült mellett, egy halzolásnak vagy Q-tack-nek kell követnie, hogy visszajusson hozzá – ez időbe telik. Motor indítással néhány esetben időt nyerhetünk.

2. MOB manőver – Q-forduló (Q-turn / figure 8 turn)

Klasszikus mentőmanőver vitorlákkal, ezt ajánlja pl. az RYA is. A manőver nevét adó Q / nyolcas alakú pálya elkerüli a halzolást. Ha valaki beleesett a vízbe, azonnal ejtse le a hajót…. lásd ábra. A Q-kanyar előnyei: a hajó a motor nélkül is folyamatosan tartja a sebességet és különböző induló pályákról is vitorlázható. A Q-kanyar hátrány: leeséskor viszonylag messze kerül a vízbeesettől. A legénység egy tagjának folyamatosan szemmel kell tartania a MOB személyt (pointing). A kormányosnak folyamatos információra van szüksége arról, hogy az ember milyen irányba és távolságban található a hajóhoz képest, hogy meg tudja tervezni a manővert.

Fontos jellemzők összefoglalva:

  1. Ennél a MOB eljárásnál nincs halzolás! Az „Ember a vízben!” általában erős szél esetében történik, ilyenkor a halzolás veszélyes. A halzolás Bf. 5-ös szélben és nagyobb hullámok esetén (4-es tenger állapot, – 2,5 méteres hullám) is lehet veszélyes, ha nem kellő körültekintéssel történik. Tehát a halzolást MOB helyzetben kerülni kell, ne súlyosbítsuk a bajt! 
  2. Hol vegyük ki az embert? A magyar belvízi kishajós gyakorlati vizsgán az embernek kell szél felől lennie (windward), hogy a hajót véletlenül se fújja rá az emberre. Ez valójában a nagyhajós esetén lehet komoly probléma, de kishajók (10 tonna körüli jachtok) esetében ez nem jelent komoly veszélyt. Viszont a tengeren nagy szélben és nagy hullámzásban a hajótest le tudja árnyékolni a szelet, a hullámokat, ilyenkor érdemes lee oldalon kivenni az embert a vízből. 
  3. A manőver végén a mentendő személyt negyedszélben közelítjük meg úgy, hogy fékútnyi távolságra legyen szél felől. Ekkor kilobogtatunk, és a kormánnyal a hajót a vízbeesetthez kormányozzuk. Mivel a kormányos nem látja őt, valaki az orrból folyamatosan tájékoztatja a helyes irányról, esetleg egy csáklyával a hajó tatjához vezeti.
  4. A manőver sikeréhez sok gyakorlásra van szükség. Ki kell tapasztalni az egyes fázisok helyét, hogy megfelelő mértékű legyen az eltávolodás minden irányban. Ezeket a helyeket kijelölhetjük képzeletbeli bójákkal, vagy hajóhosszban mérhetjük. Az esetleges hibákat a negyedes szakaszban korrigálhatjuk, (akár plusz fordulással is), ezért is fontos a megfelelő távolságba kerüljünk szél alatt a mentendőtől.

 

3. MOB manőver – motorral

Sok MOB manővernél segít a motor. Ennél a változatnál a vitorlákat teljesen leszedjük, és a motort beindítjuk. Amint a vitorlákat leszedtük, visszatérünk a vízben lévő emberhez motorral, és megállunk mellette. Ezután a motort üresbe tesszük, hogy elkerüljük a propeller által okozott sérülést. Ennek a manővernek az az előnye, hogy a vitorlák a sok lobogtatás miatt nem sérülnek mentéskor, és a hajót kevésbé tolja a szél. A legénység figyelme azonban vitorlákra összpontosul a vitorlák leszedéskor, ami azt jelenti, hogy az embert elveszíthetjük (ezért fontos a pointing). Emiatt ésszerűbb lehet pl. egy olyan változat, amelyben csak a genoat tekerjük be.

4. MOB manőver – Quick stop / gyors megállás

Gyors bőszeles menetben, ha egy vitorlázó a vízbe esik, különösen nagy a veszélye annak, hogy a hajó nagyon gyorsan eltávolodik. Ennek megelőzése érdekében a jacht gyorsan fordul (tacked hard), szélbe kerül függetlenül a vitorláktól (akár spinnakerrel is!). A motort ezután beindítjuk és visszaküldik a MOB-hoz. Ennek a manővernek az a hátránya, hogy a vitorlák hevesen csapkodnak, ami növeli a sérülések kockázatát a fedélzeten. Ráadásul a hajót motor nélkül szinte lehetetlen irányítani e manőver során.

5. MOB manőver – a hamburgi manőver
Miután az ember beesett a vízbe a hajó  kezdetben félszeles pályán halad tovább, majd megfordul és fél széllel visszahajózik a MOB-ra. A fordulás után azonban az orrvitorlát nem húzzuk át, hogy csökkentsük a sebességet. Röviddel a MOB elérése előtt addig élezünk fel, amíg a vitorlás már majdnem megáll (heave to állapot). A nagyvitorla feszes marad és az orrvitorla a másik oldalra van kihúzva. A szabadoldal lecsökken, és az embert könnyebben vissza lehet húzni a fedélzetre a hátulsó oldalon keresztül. A manőver előnye: Mivel az orrvitorlát nem kell kezelni, kis létszámú személyzet számára is alkalmas. Hátrány: Erős tengeren, akárcsak a müncheni manővernél, fennáll annak a veszélye, hogy a jacht túl messzire sodródik a MOB felé.

Természetesen mindig a kapitány dönt. Ha egy teljesen eltérő eljárást tart célszerűbbnek, akkor azt kell követni, mert a fedélzeten vitának helye nincs!

Szerintem Magyarországon is a nyolcas MOB mentési gyakorlatot is be kéne vezetni a belvízi vitorlás oktatás/vizsgáztatás rendszerébe. Nagyon fontos megtanulni egy olyan mentési eljárást, amit minden körülmények között (kb. 35 csomóig) lehet alkalmazni! A MOB eljárás egy embermentés, emiatt nagyon komoly felelősség ezt tanítani. 

MUST TO KNOW:

’Heave to’ vagyis sodrásba állítani a vitorlást. (Ezt az eljárást a Balatonon is sokszor hasznos alkalmazni.)

Fontos szerepe lehet a ’heave to’-nak, akkor is, amikor váratlanul vízbe esik egy ember: a csapatnak időre van szüksége, a MOB eljárás megkezdéséig. A ’heave to’-val a hajó megállítható akár viharos szélben is, és a hajó nem távolodik az embertől. Egy 7 csomóval haladó hajó 1 perc alatt 220 métert távolodik az embertől. Erős szélben, nagy hullámokban ilyenkor már nem is lehet látni az embert…

Pointing: Ezért is fontos minden esetben a figyelő ember, akinek más feladata nincs ‘csak’ figyelni az embert és újjal folyamatosan   rámutatni (pointing). Emellett természetesen a GPS-en / chart plotteren is aktiválni kell a MOB funkciót. Manapság már okostelefon is van MOB alkalmazás, amit érdemes letölteni és kipróbálni is. 

Life Buoy Ring: Mindenképpen fontos a mentőkarika/mentőpatkó bedobása. Különleges figyelmet igényel a kötél rendezettsége: véletlenül ne essen vízbe, de ha az ember után hajítjuk, „ne legyen gubanc”. Ha a beesett ember elkapja, esetleg a manővert is megúszhatjuk, ha ez nem sikerül, engedjük szabadon: ez is jelzi az esemény helyét, a vízbeesett esetleg oda is tud úszni, jelentősen javítva ezzel a láthatóságát és kímélve erejét. Ha éjszaka hajózunk, mindig ellenőrizzük a patkóhoz tartozó világító bóját! Óceáni vitorlázás esetén nagyon ajánlott a DAN bója, amely 2-3,5 méter magasságával nagy hullámok esetén is jól látható.

Egy nagyon ajánlott cikkem az Aqua magazinban a MOB témában itt olvasható.

Ajánlott írások a neten a MOB témában.

work-in-progress…