Márciusi hírek

A márciusi hónap nagyon pörgős volt az egyesületünk számára.

Március 3-6. között a Budapest Boat Shown kiállítottunk, ahol elsősorban a VR vitorlázást (Virtuális Valóság Vitorlázás) mutattuk be négy napon keresztül az érdeklődőknek. Közel 200 ember próbálta ki a VR vitorlázást, főleg kezdők és nem vitorlázók, de akadtak vitorlásversenyzők is. A célunk a technológia bemutatása volt elsősorban, és a lehetőségeiről is meséltem a Budapest Boat Show színpadán. Szerintünk a vitorlázásoktatásban a VR technológiának nagy szerepe lesz a következő 5-10 évben, és ebben mi voltunk / vagyunk az elsők.

Március 12-19. között volt az idei 4. Kanári-szigeteki gyakorlós vitorlástúránk. Útvonal: San Miguel, Tenerife szg. – Santa Cruz, La Palma szg. – La Restinga, el Hierro szg. – San Sebastian, La Gomera szg. – San Miguel, Tenerife szg. (261 tmf / összesen 12 óra éjszakai vitorlázás 3 alkalom)
Időjárás: vasárnap de. gyenge szél, majd dél körül erősödött (20-23 csomó), 19-től Bf. 6-7, majd 20-tól Bf. 7-8 (max. 41-44 csomó) / szerdáig tartott a szeles idő (Bf. 7-8)…
A hajónk: Jeanneau 519 Sun Odyssey (2017-es / 6 kabinos), idén a kanári túránkon ezt a típust használom már második alkalommal, és nagyon bevált. Most sem volt a hajóval műszaki probléma, és jól bírta az erős szeles meneteket, ajánlom a típust!
Gyakorló jellegű ez a vitorlástúránk, mert erős tanulós szelek vannak itt általában, de ez a hetünk az átlaghoz képest is nagyon szeles volt most! Teli holdunk is volt a héten, ilyenkor az éjszakai vitorlázás még inkább élvezhető. Teli holdra szeretek túrákat szervezni… 🙂
Idén ez volt az utolsó kanári-szigeteki vitorlástúránk, de 2023 januárjában ismét jövünk, és már lehet jelentkezni is akár. 🙂 Ideális hely a gyakorlásra, mert nagyon jó stabil szelek vannak, óceáni hullámok, árapály és áramlat. Emellett szépek és izgalmasak a szigetek, és a szigetek közötti távolságok is ideálisak…
Ezen a túrán is több alkalommal láttunk bálnákat és delfineket, sőt még teknőst is! A vitorlázás és a gyakorlás mellett, ez egy kikapcsolódás is és feltöltődés is egyben. A természet erejét az óceánon még inkább lehet érezni és tapasztalni, és ez tölt fel igazán mindenkit. A kisebb elszigetelt szigeteket szoktuk itt meglátogatni, ahova nem jut el turista általában és ezt mindenki általában nagyon szereti.
La Palma szigetén kocsit béreltünk és bejártuk a szigetet, ez egy egész napos program volt, mert sok a látnivaló. La Gomera szigetén kirándultunk, város néztünk (Kolumbusz házát is meglátogattuk!), sőt még úsztunk is az óceánban! El Hierro szigetén, ami régen a világunk vége volt strandoltunk és sétáltunk a városban… a parti programok is fontosak egy ilyen utazáskor.
Április 9-től kezdődnek az adriai gyakorló és tanfolyam vitorlázásaink, jelentkezés és további információ: mederaron@gmail.com / +36 20 273 8423

Márciusban megjelent egy írásunk a Porthole oldalon a vakok és gyengénlátók vitorlásoktatása témában, 2021-ben kezdtük ezt a projektet és idén is folytatjuk.

Márc. 25 – 28. között tartottuk az utolsó tavaszi 4 napos horvát C tanfolyamunkat (óceáni vagyis korlátlan jogsi). Áprilistól kezdődnek a gyakorló vitorlástúráink…  A horvát C tanfolyam 26 óra elméletből és 6 óra gyakorlatból áll. Alapvetően ezután a tanfolyam után szoktak jönni még velem vitorlázni például az Adria átkelő gyakoroló túrára vagy a Szicília – Otrantó – Montenegro – Horvátország vitorlástúránkra vagy a Kanári-szigeteki gyakoroló vitorlástúrára (óceáni kategória), de akár a Karib-tengeri vitorlástúránk is gyakorló jellegű. A gyakorlás és a minél több vitorlázás a lényeg, mert a papír csak egy papír!
Ismét mindenki átment a vizsgán, eddig nálunk még soha senki nem bukott meg. Novemberben lesz a következő C tanfolyam (a pontos időpontot később hirdetem meg). További információ és jelentkezés: mederaron@gmail.com e-mail címen és a +36 20 273 84 23-as telefonszámon.
A C tanfolyamunk részletes leírása itt olvasható.