Ocean Sailing SE a Secchi Disk projektben

fito-magyar

FITOPLANKTON – Secchi-korongfito

A tengeri fitoplanktonoknak tulajdonítják a fotoszintézis körülbelül 50%-át a Földön. A plankton táplálékláncban központi szerepet játszik, hasonlóan a szén-ciklusban is, mely erősen befolyásolja a Föld éghajlatát. A fitoplanktonok a tenger felszínen élnek, így különösen érzékenyek a tenger felszínének hőmérsékletére. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a múlt század fitoplankton bősége jelentősen hozzájárult a jelenlegi globális éghajlatváltozáshoz, s az emelkedő tengerfelszín hőmérséklet miatt csökken jelenleg a fitoplankton koncentrációja.

Egy rövid háttér információ a projektről: Két évvel ezelőtt egy csapat kanadai tengeri kutató arról számolt be, hogy a fitoplankton az óceánokban globálisan 40%-kal csökkent 1950 óta az éghajlatváltozás miatt. A tanulmány vitát váltott ki a tengeri kutatók között, mivel néhányan pont az ellenkezőjét tapasztalták. Az ellentmondó tapasztalatok oka az adatok hiányának köszönhető, hisz azok a hatalmas óceánok igen kis részéről származnak. Mivel fontos szerepet játszik az egész tengeri táplálékláncban, meg kell tudni, hogy hogyan és miért változik koncentrációjuk, és ez a pont, ahol a polgárok segíthetik tudományt.

Sokkal többet kell megtudnunk ezekről a változásokról, és a polgárok ebben segíthetnek egy egyszerű berendezéssel, az úgynevezett Secchi koronggal és a Secchi Applikációval. A projekt célja megkérni hajósok, hogy segítsenek a tengeri planktonok a lehető legnagyobb globális felmérésében. A hajósok a mérésekben, és a mért eredmények beküldésébe, s minden polgár a projekt ismertetésében és népszerűsítésében a rendelkezésére álló fórumokon.

A Secchi korong egy kör alakú fehér lemez, melyet Pietro Angelo Secchi 1865-ben használt először a víz átláthatóságának mérésére a tengerekben és tavakban. A lemez egy kötélre van erősítve, és a láthatósága határáig kell lassan lefelé ereszteni a vízben. A mélységet, ahol a lemez már épp nem látható, Secchi mélységnek nevezzük, és jellemzi zavarosságát, amit az óceánokban elsősorban a fitoplanktonok okoznak.

Az Ocean Sailing SE mérőműszerei:

IM007436IM007434IM007433

Jó szelet!

Méder Áron

További részletek:

http://www.secchidisk.org/

https://www.facebook.com/SecchiDisk

http://en.wikipedia.org/wiki/Secchi_disk

phytoplankton_types