Júniusi hírek

Júniusban két egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúrát is tartottunk. A horvát B tengeri vizsgán ismét mindenki átment, gratulálunk az új szkippereknek! A következő tanfolyamaink októberben lesznek majd: okt. 15-22. / okt. 22-29, amikor már jó szelek lesznek várhatóak. (Lehetséges, hogy az egyik két hajós tanfolyam lesz, részletek.)

A június 6-án egynapos balatoni vitorlázást tartottunk Balatonfűzfői indulással, amikor a MAFC MVK csapattal is közösen vitorláztunk. Évek óta partner egyesületünk és jó barátaink a MAFC MVK csapata, és tudom ajánlani a táboraikat.

Június 10-én 1,5 órás előadást tartottam az esztergomi Árpád-házi Szent Erzsébet Gimnázium, Óvoda és Általános Iskolában. A téma a szóló földkerülő vitorlásutam volt, és jött velem az egész családom is (Adri és a három gyerkőc). Örs fiam még csak 1 éves, és először hallgatta meg a történetemet… A fiataloknak nagyon szívesen mesélem a történetemet, vagyis hogy milyen is az óceáni élet egy vitorláson, amikor non-stop vitorlázók szólóban akár 52 napot. Érintem emellett az extrém utazás részét is a történetemnek vagyis vitorlással el lehet jutni bárhova… (ahova nem megy repülő oda is mi tudunk menni). A fő gondolat talán az, hogy csupa nehézség van az életben, de mindig van megoldás és mindig mindent meg lehet oldani. Plusz az alázat fontossága, amiről minden vitorlástanfolyamunkon szintén mesélek…

1. Jún. 11- 18. – egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra
A vasárnap útvonal: Milna, Brac szg. – Drvenik Mali szg. – Rogoznica (46,5 tmf és 11,5 óra)
Időjárás: warning egész nap (35-45 csomós ÉK), de nem jött be. Max. szél 22,5 csomó, szóval azért sportos nap volt és a reffelést is tudtuk gyakorolni. Egész nap negyedszeles vitorlázás és azt gyakoroltuk, hogy a ‘tell-tale’ szálaknak hogyan is kell állniuk (erős szélben, gyenge szélben). További témák: kocsik pontos beállítása erős szélben és gyenge szélben. Reffelési gyakorlatok / horgonyzási gyakorlat Mali Drvenik sziget egyik öblében. Este naplemente után 21 körül kötöttünk ki Rogoznicában a Frappa Marinában.
Hétfő: Rogoznica – Sibenik – Zaton (30 tmf)
Időjárás: reggel gyenge szelek, majd folyamatosan erősödő szél (max. 20 csomó és ÉNy) / Gyakorlatok: gyenge szeles negyedszeles vitorlázás, majd erős szeles negyedszeles vitorlázás / halzolási gyakorlatok / fordulási gyakorlatok / vitorla beállítások gyakorlása… Minden egyhetes adriai tanfolyam során az alapokkal kezdjük, mert csak a jó alapokra lehet építkezni. Este elméleti oktatás, térképezés, próba vizsga vagyis készülés a holnapi vizsgára.
Kedd: Zaton – Sibenik – Privic szg. – Sibenik – Vodice (ACI marina) Időjárás: de. erős szelek (max. 22 csomós), majd gyengülő szelek, de késő du. a szél visszaerősödött 18 csomóra. Gyakorlatok: kikötési gyakorlatok motorral farral hátra erős szélben / oldalt állási gyakorlat / halzolások és fordulások gyakorlása és persze vitorla beállítások voltak a mai témák is. Ma volt a ‘coastal skipper’ vizsga és ismét mindenki átment, gratulálok az új szkippereknek! Este készítettünk közösen ünnepi vacsit: sült halat / rákot / mangoldos krumplit (dalmát stílusban). Hagyományosan a vizsga után ünnepi vacsora van a hajón és általában hal és tengeri ételek a menü ilyenkor…
Szerda: Vodice – Tijat lakatla sziget – Veli Drevnik szg. Időjárás: de. gyenge szelek / du. megjött az ÉNy-i misztrál Gyakorlatok: bójára állási gyakorlat /hátrafelé nyolcasok motorral / spi gyakorlat / éjszakai vitorlázás 23:00-ig, mert elállt a szél. Veli Drevnik faluban nincs mooring kötél, ezért itt orrhorgonyt kell dobni plusz mint mindig két farkötéllel kötünk ki…
Csütörtök: Veli Drevnik szg. – Vis, Vis szg. (30 tmf) / Gyenge szelek és misztrálos szelek. Egész délelőtt órákon át gyakoroltuk a kikötéseket (farral kikötés), majd gyenge szeles vitorlázás Vis szigethez, ahova 23:30-kor érkeztünk meg. Láttunk sok delfint is, ez most egy nagy delfin család volt. 🙂 23:30-kor Kut marinában kötöttünk ki, ez is jó gyakorlat (életszerű), mert ilyenkor nincs komoly segítség…
Péntek: Vis szg. – lakatlant sziget – Milna, Brac szg. (29 tmf) / Reggel a átálltunk a közeli tengeralattjáró bázishoz, ahol kikötéseket gyakoroltunk majd irány Milna… 13 után horgonyzási gyakorlat és dingizési gyakorlat. 🙂 Majd délután erősödő szél (18 csomó és zápor) és sportos vitorlázás…

2. Jún. 18-25. egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúra
Útvonal: Milna, Brac szg. – Drvenik Veli szg. – Sibenik – Vodice – Kaprijes szg. – Zmajan lakatlan szg. – Vis Vis szg. – Milna, Brac szg. (200 tmf)
Szombaton este kifutottunk vitorlázni 2,5 órára, (a max. szél 22 csomós volt), de már 23:05-kor visszakötöttünk, mert fáradt volt a csapat… Esti témák: motor ellenőrzés / biztonsági eligazítás (Safety Briefing)
Vasárnap reggel indulás és egész nap gyenge szeles vitorlázás. Gyakorlatok: motorral egy helyben megfordulás/ motorral hátrafelé nyolcasok / horgonyzási gyakorlat / negyedszeles vitorlázás / fordulási gyakorlatok / spi gyakorlat… este a Drvenik sziget kikötőjében kikötés egy másik vitorlás oldalához, vacsora egy finom csevapcsicsa + ajvár + saláta (dalmát hangulatban).
Hétfőn reggel és délelőtt kikötési gyakorlatok, majd indulás Sibenik felé. Gyenge szeles vitorlázás negyedszélben, majd spi gyakorlat. Hétfő este napmenetében miközben spiztünk vacsiztunk: sült halak / saláta + ajvár és persze horvát fehérbor… 22 körül kötöttünk ki Sibenkben.
Kedden a csapat egyik fele levizsgázott (horvát B tengeri jogsi), és mindenki átment a vizsgán, gratulálok az új szkippereknek! Ameddig a csapat egyik része vizsgázott, addig a csapat másik felével pedig gyakoroltuk a kikötési gyakorlatokat (farral és oldal kikötések). Délután és estefelé naplementéig gyakoroltuk a MOB manővert, majd elállt a szél és bevitorláztunk a Vodice-i marinába.
A szerdai útvonalunk: Vodice – Kaprije – Zmajan (25 tmf) Egész nap vitorlázás gyenge szélben, gyakorlatok: partközeli navigációs gyakorlat / MOB manőver (nyolcassal és halzolással) / napközben horgonyzási gyakorlat / heave-to gyakorlás / negyedszeles vitorlázás / vitorla beállítások / halfarm látogatás / találkozás egy ismerős vitorlással és egy kis játékos verseny / horgonyzási gyakorlat éjszaka 00:10-kor egy lakatlan sziget mellett…
A csütörtöki útvonal: Zmajan szg. – Vis, Vis szg. (45 tmf) és végig vitorlázva természetesen. 🙂 Reggeli gyakorlatok: hogyan kell mélyre merülni szabadtüdővel, ezt is kell tudni minden igazi kapitánynak. További gyakorlatok: negyedszeles vitorlázás / spi gyakorlat / kormánynélküli vitorlázás vitorlákkal / 20:30-kor kötöttünk ki Kut marinába… izgi nap volt. Vacsora egy közeli étterembe.
A pénteki gyakorlatok: bójára állás motorral / kikötési gyakorlatok és levezető vitorlázás.
November elejéig szervezek és vezetek adriai egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúrákat. Kéthajós oktatás is lesz még egyszer októberben. További információ és jelentkezés: mederaron@gmail.com e-mail címen és a +36 20 273 84 23-as telefonszámon.