Április hírek

Elkezdődött az adriai vitorlás szezon! Az idei első egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkat  ápr. 9-16. között tartottuk.
Útvonal: Milna, Brac szg. – Rogoznica – Sibenik – Privic szg. – Vodice – Tijat lakatlan sziget – Komiza, Vis szg. – Stiniva öböl, Vis szg. – Vis, Vis szg. – Solta szg. – Milna, Brac szg. (230tmf)
Időjárás: vasárnap Bf. 7-8 ÉK (bóra); hétfő 10-15 csomós NyDNy szél; kedd 10 csomó NyDNy szél; szerda 8-12 csomós szél NyDNy majd ÉNy; csütörtök – péntek 5-8-12 csomós DNy szél
Első nap már nagyon gyakorlósra sikerült: folyamatosan erősödő szelek és reffelések, plusz sok-sok fordulás és MOB gyakorlat. A megtett táv: 45,5 tmf 9 óra alatt. A csapat fele sajnos tengeri beteg lett, mert nem vették be időben a tablettát, de hősiesen egész nap próbálták valahogy kezelni a rosszullétet és kint voltunk az erős szélben és nagy hullámokban (Douglas skála: 4-5)…
Hétfő reggel kikötési gyakorlatok, majd egész nap vitorlázás és a vitorlabeállítások és manőverek voltak a témák.
Kedden reggel a halpiac után kifutottunk a csapat egy részével, a másik része maradt Sibenikben, ahol vizsgázott. A vizsgán mindenki átment, és gratulálok az új szkippereknek! A keddi napközbeni gyakorlatok: heave-to / MOB / kikötés farral és oldalt. A vizsga után az egész csapat együtt is kifutott Sibenikből és ameddig volt szél vitorláztunk és gyakoroltunk, drónnal és 360-as kamerával felvettem a gyakorlatok egy részét, mert így más szemmel vissza tudja nézni a gyakorlatot a tanuló, amiből rengeteget lehet tanulni. 18 után teljesen elállt a szél, ezért Privic szigeten kötöttünk ki, ami egy nagyon aranyos kis sziget és kis falu egy kis kikötővel, amit nagyon ajánlok mindenkinek, aki csendes és békés helyre vágyik! Ünnepi vacsora a hajón az új szkipperekkel: sült halak és mangoldos krumpli (dalmát stílusban).
Szerda reggel nincs szél és átmotoroztunk Vodice marinába, hogy vegyünk olajat, mert az olajszint lent volt a minimum vonal alatt… Napközbeni gyakorlatok: bójára állás / hátrafelé nyolcasok / negyedszeles vitorla beállítások / VHF rádió hallgatás és értelmezés (navigation warning / fog warning / időjárás előrejelzés). Rajtunk kívül még három magyar oktató van a környéken, akikkel jóban vagyok és kicsit beszéltünk is… emellett volt tanítványok is vitorláznak a környéken. Tehát tényleg beindult a szezon. 🙂 Ma 23:30-ig vitorlázás Komiza városig (Vis sziget), ebből 5 óra folyamatos spi-zés, 22:15-kor teljesen elállt a szél és így bemotoroztunk a városi marinába. Minden tanfolyamunkon megtanítjuk, hol is az északi sarkcsillag, ma éjszaka is ez volt a témánk, plusz néhány fontos csillagkép is még persze.
Csütörtök délelőtt a hét extrája: játékos verseny a Komiza-i öbölben a volt tanítványokkal… oktatási értéke a játékos vitorlásversenyzésnek igen magas a komplexitása miatt. Ha nem tökéletes a vitorlabeállítás akkor a sebességünkön azonnal érezhető, ha a fordulás nem tökéletes akkor szintén egy versenyen nagyon gyorsan kijön, tehát a versenyzés nagyon gyorsan fejleszt. Délután: horgonyzási gyakorlat / spi gyakorlat / kikötési gyakorlatok… este 20:30 után kötöttünk ki Vis városában. Ketten álltunk a Kut marniában, még nagyon előszezon van ebből is látszik.
Pénteki kikötési gyakorlatok, majd ‘red handflare’ gyakorlat. Délután gyenge szeles vitorlázás és MOB gyakorlatok (nyolcas). Délután Máté egy fantasztikus rákot készített a csapatnak, köszönjük!

 

Az idei év újdonsága a két hajós egyhetes adriai tanfolyam. Az idei eső két hajós két oktatós egyhetes adriai tanfolyam / gyakorló vitorlástúránkat ápr. 23-30. között szerveztük.
Útvonal: Milna, Brac – Privic, Privic szg. – Tijat szg. – Sibenik – Tribunj – Primosten – Vis, Vis szg. – Stari Grad, Hvar szg. – Rogac, Solta szg. – Milna, Brac szg.
Időjárás: vasárnap Bf. 6-7-es DK Jugó / majd hétfőtől Bf. 3-4-es szelek (max. 15 csomó)
Szombaton kifutottunk vitorlázni két órára, de sok szél nem volt… így ismerkedtünk a hajóval a szélcsendben. Majd késő este elméleti oktatás…
Vasárnap erős szeles vitorlázás (22-31 csomós DK szél), megtett távolság: 49 tmf (8,5 óra alatt). Gyakorlatok: halzolás / Q forduló / vitorla beállítások (bő szeles) / reffelési gyakorlatok… Este elméleti oktatás, mert készülünk a vizsgára.
Hétfő: szinte szélcsend, ezért motoros manőverek gyakorlás (bójára állás / hátrafele nyolcasok / kikötési gyakorlat), majd MOB gyakorlat. A két vitorlás egymás mellett végezte a gyakorlatokat és volt hajó és oktató csere is. Este elméleti oktatás és házi vizsga.
Kedd: gyenge szeles vitorlázás, a csapat egy része Sibenikben vizsgázik (horvát B vizsga) a csapat másik felével kimegyünk gyakorolni (három vitorlás közös kis játékos futama). Majd kikötési gyakorlatok több órán keresztül. Utána ismét egy kis játékos közös vitorlázás… 🙂 ilyenkor lehet a finom vitorla beállításokat jól gyakorolni és megérteni. Ismét mindenki átment, gratulálunk az új szkippereknek! Késő délután közös vitorlázás – játékos verseny… majd spi gyakorlat. Este kikötés Tribunjban naplementekor. A két hajó ismét egymás mellett kötött ki és koccintás. 🙂 Majd ünnepi halvacsorát készítettünk. Előétel: sült szardíniai és ismeretlen, de finom hal kisütve / főétel: orada és scorpion hal + Bitva (a halat még reggel vettük a sibeniki halpiacon).
Szerda: délelőtt kikötési gyakorlatok a Tribunj marinába / délután spinakker és genakker gyakorlat (hajó csere is volt), majd éjszakai vitorlázás 02:00-03:00 között érkeztünk meg. A két hajó együtt vitorlázott egész éjszaka, láttuk egymást folyamatosan (10-13 csomós szelek / TWA: 130). A csillagos égbolt volt a téma vagyis az északi sarkcsillag és néhány fontosabb csillagkép.
Csütörtök: Vis szigetnél órákon át kikötési manőver gyakorlat (erős oldalszeles, 20-22 csomós), majd vörös kézfáklya teszt és oldalállási kikötési gyakorlatok… délután Stari Gradba vitorlázás (24tmf) és az elején erős szeles vitorlázás (22-24 csomó / TWA: 90) gyakorlat, majd gyengülő szélben szélkeresés…
Péntek: délelőtt gyenge szeles vitorlázás (downwind), délután beerősödött és cirkálás (upwind) órákon át… Solta szigetén tankolás, majd spi gyakorlat órákon át (halzolással). Ma minden volt, szóval a mai fő témák a hajón: vitorla beállítások és kikötési manőverek. 🙂
November elejéig szervezünk adriai egyhetes tanfolyam / gyakorló vitorlástúrákat. Kéthajós oktatás is lesz még egyszer októberben. További információ és jelentkezés: mederaron@gmail.com e-mail címen és a +36 20 273 84 23-as telefonszámon.

 

BAHART Regatta 2022

A futamok profi lebonyolítását a SailForYou biztosítja, az esemény szervezője a Yacht Charter Guru és az Ocean Sailing SE.

Idén négy helyszínen, öt versennyel folytatódik a BAHART Regatta:

Június 11. Fonyód
Július 2-3. Balatonföldvár
Augusztus 13. Balatonszemes
Szeptember 3. Balatonboglár

MEGKEZDŐDÖTT AZ ONLINE NEVEZÉS AZ ELSŐ FUTAMRA!

Nagyon ajánlom kezdő versenyzők számára, mert nem kell leigazolt versenyzőnek lenni!

Jó szelet!

Méder Áron / Ocean Sailing SE